Ekografia e tremujorit të parë, karakteristikat kryesore të procesit në gratë shtatzëna

Jo të gjithë marrin një ekografi të tremujorit të parë gjatë shtatzënisë, por ndonjëherë një ofrues i kujdesit shëndetësor mund t’i përdorë ato për të përcaktuar qëndrueshmërinë, ose për të përcaktuar shtatzëninë dhe nëse ka komplikime të dyshuara.

Ekografia juaj e parë, e njohur gjithashtu si ultratinguj fetal ose sonogram, mund të ndodhë që në javën e gjashtë deri në tetë të shtatzënisë tuaj, shkruan Parents përcjell Gazeta Shneta.

Përveç testit të shtatzënisë, disa ofrues të kujdesit shëndetësor përdorin ultratinguj për të konfirmuar dhe shtatzëninë.

Sipas Shoqatës Ndërkombëtare të Ultratingujve në Obstetrikë dhe Gjinekologji (ISUOG), ekografitë e hershme të shtatzënisë mund të:

– Konfirmojnë qëndrueshmërinë;

– Përcaktojnë moshën e shtatzënisë;

– Përcaktojnë numrin e fetuseve;

– Përcaktojnë nëse fetuset multiple ndajnë një placentë dhe një qese amniotike;

Por jo të gjithë do ta marrin këtë skanim të hershëm.

Sipas Shoqates, nuk rekomandohet ultratinguj rutinë të shtatzënisë së hershme, përveç nëse ka një indikacion klinik të një ndërlikimi.

Kështu, për shembull, disa ofrues të kujdesit shëndetësor do të kryejnë vetëm ultratinguj të hershëm për disa kushte shtatzënie me rrezik të lartë si gjakderdhja, dhimbje barku ose për të përjashtuar shtatzëninë ektopike, çrregullime kongjenitale ose abort.

Në shtatzëninë e hershme, ultrazëri zakonisht bëhet në mënyrë transvaginale, gjë që jep pamjen më të qartë të mitrës dhe embrionit tuaj në këtë fazë të hershme.

Edhe pse strukturat e zemrës nuk janë zhvilluar ende plotësisht në javën e gjashtë të shtatzënisë, është e mundur të shihen impulset elektrike të zemrës së tyre në zhvillim (nganjëherë referuar si aktiviteti embrional kardiak)

Share With:
Translate »
15 Views