Eksperiencat shokuese në fëmijëri mund të ndryshojnë dhe gjenet

Fëmijëria është shumë e rëndësishme në zhvillimin e individëve dhe ka një rol të madh kur ne bëhemi një person i rritur. Sipas hulumtimeve të reja, fëmijëria mund të ndikojë në organizmin tonë edhe në nivelin gjenetik.

Në Universitetin Northwestern, shkencëtarët kanë analizuar qindra gjene që janë të lidhur me inflamacion, duke kërkuar ndryshime epigjenetike. Ata donin të verifikonin premisën mbi marrëdhëniet midis përvojave të fëmijërisë dhe shfaqjes së proceseve të ndryshme inflamatore që mund të shkaktonin ndryshime në vetë gjenet.
Ekspertët kanë ardhur në përfundim se edhe ndryshimet më të vogla në mjedis mund të kenë një ndikim te gjenet. Ndryshimet e tyre ndodhin si përgjigje të ndryshimeve në mjedis.

“Ne mund të ketë gjene në trupin tonë që mund të shkaktojnë probleme shëndetësore, por nëse këto gjene janë të heshtur, pra nëse ju jeni të paaftë për shkak të proceseve epigjenetike, ajo mund të jetë një gjë e mirë”, ka thënë kreu i studimit Thom McDade.

Ky hulumtim mund të ndihmojë në shpjegimin e disa prej sëmundjeve kardiovaskulare dhe kushteve inflamatore në disa komunitete.

Ndryshimet në sistemin tonë imunitar mund të ndikojnë se si të luftojmë kundër sëmundjes. Mjedisi në të cilin jetojmë prek gjenet tona dhe fëmijëria e hershme mund të lërë pasoja të përhershme në moshë madhore.

Share With:
Translate »
709 Views