Ekzaminimi dhe testimet e duhura të tremujorit të parë të shtatëzanisë, tregues të gjendjes së fetusit

Ekzaminimi në tremujorin e parë është një vlerësim i hershëm opsional jo-invaziv që kombinon një test të gjakut të nënës me një vlerësim me ultratinguj të fetusit për të identifikuar rreziqet për anomalitë specifike kromozomale, duke përfshirë Sindromën Down, Trisomi-21 dhe Trisomi-18.

Kjo do të ndihmojë në lehtësimin e ankthit që mund të shoqërojnë rezultatet e testit shkruan American Pregnancy Association, përcjell Gazeta Shneta.

Këto ekzaminimet që mund të dërgojnë në një diagnozë nuk shikojnë vetëm rezultatet e testit të gjakut. Ata krahasojnë një numër faktorësh të ndryshëm (përfshirë moshën, përkatësinë etnike, rezultatet nga testet e gjakut, etj.) Dhe më pas vlerësojnë se cilat janë shanset e një gruaje për të pasur një anomali.

Një avantazh për të bërë këtë ekzaminim në tremujorin e parë është se ju do të keni informacion në lidhje me rrezikun tuaj për sindromën Down dhe trisominë 18 dhe 21 më herët gjatë shtatëzanisë dhe zhvillohet ndërmjet javës së 11-të dhe 13-të.

Për shkak se testi kryhet kaq herët, shpesh përdoret për të përcaktuar nëse një nënë duhet të marrë në konsideratë t’i nënshtrohet një testi diagnostikues të hershëm (në tremujorin e parë) të tilla si marrja e mostrave të vileve korionike ose amniocenteza në tremujorin e dytë.

Rezultatet anormale të testit kërkojnë testime shtesë për vendosjen e një diagnoze që mund të ju dërgoj në konsulta me ekspertët gjenetik.

Share With:
Translate »111 Views