Fëmijët që luajnë lojëra me aftësi hapësinore kanë të ardhme në shkencë

Loja është shumë e rëndësishme për zhvillimin mendor të një fëmije. Studimet e kanë konfirmuar gjithmonë dhe tani kërkimet e reja nxjerrin në pah ndikimin e lojërave të caktuara në aftësitë specifike për t’u shfrytëzuar nga të rriturit.

Nga shkenca në teknologji, nga inxhinieri në matematikë: sipas studimit të botuar në Geosphere dhe të kryer nga Universiteti i Kolorados në Boulder dhe Carleton College në Minesota, ato lojëra që kërkojnë aftësi hapësinore, si ndërtesa, legot dhe puzzel pra që kërkojnë aftësi krijuese dhe formuese do t’i ndihmonin fëmijët të përmirësojnë aftësitë në lëndët shkencore.

Në thelb, përvojat e fëmijërisë luajnë një rol të rëndësishëm në modelin e aftësive hapësinore të një personi dhe këto aftësi mund të jenë kritike për suksesin në fusha të tilla si shkenca dhe inxhinieri.

Të rriturit e rinj që kanë luajtur me ndërtesa ose lloje të caktuara të videolojërave, për shembull, kanë kaluar teste të arsyetimit hapësinor, siç është aftësia për të rrotulluar mendërisht objekte,për të formuar kubin me kuti të vogla etj ,hulumtimet e reja kanë zbuluar se dallimet gjinore në aftësitë hapësinore zhduken kur hulumtuesit kanë marrë parasysh ndikimin e lojës së fëmijërisë.

Studimi 345 studentë të kolegjit të kurseve të gjeologjisë janë pyetur në një seri pyetjesh që kërkonin të rrotulloheshin mentalisht ose të shihnin një seksion kryq të çdo objekti dhe pastaj të zgjedhnin një përgjigje nga ato të propozuara. Bazuar në këtë, hulumtuesit morën në konsideratë se cili ishte ndikimi i elementëve të ndryshëm, p.sh. numri i kurseve të ndjekura shkencore ose lojërat e përdorura nga fëmijët e vegjël. Ajo që doli ishte se rezultatet më të larta ishin ndër ata që kishin përdorur lojëra si ndërtimi apo lojëra të caktuara video, me dallime me ata që nuk e kishin përdorur atë.Me pak fjalë, lojërat e përdorura nga fëmijët kanë bërë një ndryshim të mirë.

“Truri i njeriut është i lakueshëm dhe i formueshëm,” shpjegon Anne Gold, autore e studimit. Duke ofruar trajnime hapësinore për fëmijët dhe duke ofruar lodra që kërkojnë hapësirë para fillimit të shkollës, ne mund t’u japim atyre mundësi për të zhvilluar aftësi të rëndësishme në fusha të tilla si shkenca, teknologjia, inxhinieri dhe matematika “.
Dhe si t’i standardizoni dallimet në aftësitë logjike? Ndoshta, thonë studiuesit, duke futur lëndë nga shkollat fillore për të përmirësuar aftësitë e tyre hapësinore dhe për t’i bërë këto aftësi më uniforme mes nxënësve.

Dallimet në shkathtësi dhe më gjerë. Hulumtimi i ri gjithashtu ka treguar për herë të parë se dallimi gjinor është i lidhur pikërisht me lojërat me të cilat janë rritur fëmijët: pa dyshim, që në fakt, studentët meshkuj kanë marrë rezultate më të mira në testet e kryera se sa femrat. Dallimi gjinor që u anulua kur djemtë dhe vajzat kishin përdorur të njëjtat lloje lodrash për fëmijë.

Gjithashtu rritja e aftësive hapësinore te vajzat mund të jetë për to një mjet për një sukses më të madh në lëndët shkencore. Sipas Anne Gold, është e mundur të përmirësohen aftësitë e analizuara me arsimin e duhur edhe në moshën e rritur: vetëm e vetëm që të rrisin aftësitë hapësinore.

Share With:
Translate »
808 Views