Fuqia e përqafimeve dhe si ndikojnë ato në shëndetin tonë!

Të gjithë e dimë se përqafimet mund të jenë ngushëlluese në kohë të vështira, por pse të mos filloni t’i bëni ato një pjesë të rregullt të ditës tuaj? Ne kemi disa arsye që me siguri do t’ju bindin.

Përqafimi ndihmon në uljen e stresit gjatë gjithë ditës.

E dini se si pirja e tepërt e kafesë mund të na shqetësojë për orët e ardhshme? Epo, përqafimi në fakt mund të ketë efektin e kundërt. Ashtu si shumë përfitime të tjera të padukshme, e gjithë kjo kthehet tek hormonet e mira. Disa studiues besojnë se përqafimet dhe prekjet e tjera mund të nxisin një hormon të quajtur oksitocinë dhe gjithashtu të ndikojnë në sistemin tonë endogjen opioid.

Thjesht përmes aktit të përqafimit, truri ynë mund të prodhojë kimikate qetësuese që na ndihmojnë të ndihemi më të sigurt dhe më pak të kërcënuar gjatë gjithë ditës. Përqafimet gjithashtu mund t’i japin sistemit tonë imunitar një nxitje të shëndetshme.

Përqafimet madje mund të ulin rrahjet e zemrës dhe presionin e gjakut.

Universiteti i Karolinës së Veriut kreu një studim me 59 gra dhe gjeti disa rezultate interesante. Pas një serie të shkurtër pyetjesh dhe bisedash të përgjithshme për partnerin e tyre, disa gra përfunduan çdo seancë me një përqafim prej 20 sekondash.

Gratë që morën një përqafim nga partnerët e tyre kishin presion më të ulët të gjakut dhe rrahje të zemrës gjatë seksioneve stresuese të testimit. Studiuesit mendojnë se oksitocina (që përmendëm më herët) mund të jetë shkaku për shëndetin e tyre më të mirë të zemrës.

Share With:
Translate »
21 Views