Gjërat që çdo grua duhet të bëjë para se të mbesë shtatzënë

Vendimi për të pasur fëmijë nuk merret lehtë dhe zakonisht vjen me shumë pritje por edhe me ndonjë shqetësim. Këto ndjenja të përziera janë të zakonshme.
 
Ajo që duhet të dini është se javët e para të shtatzanisë tuaj janë jetësore për zhvillimin e shëndetshëm të foshnjës. Ju duhet të jeni sa më të shëndetshëm të jetë e mundur dhe të shmangni çdo veprimtari ose substancë të dëshmshme para kohës të konceptimit, transmeton Gazeta Shneta.
 
Bëni një kontrollë të përgjithshme shëndetësore
Është një ide e mirë të bëni një kontrollë të shëndetit të përgjithshëm para se të mbeteni shtatzënë. Ju duhet të siguroheni që trupi juaj është në gjendje të mirë dhe të trajtojë çdo çështje të përgjithshme shëndetësore.
 
Bëni testet e fertilitetit
Ndonjëherë shkaku i infertilitetit është i lehtë për tu diagnostifikuar dhe ai mund të mjekohet.
 
Kontrolloni peshën tuaj
Nëse jeni mbi ose nënpeshë, cikli juaj menstrual është ndoshta i parregullt dhe kjo do të thotë që ju mund të luftoni për të mbetur shtatzënë. Të dy partnerët nëse janë mbipeshë ose nënpeshë paraqisni rreziqe për ju dhe fëmijën tuaj gjatë shtatzanisë. Pesha e tepërt gjatë shtatzanisë shoqërohet me shumë komplikime, siç janë preeklampsia, presioni i lartë i gjakut, diabeti gestacional dhe lindja e parakohshme.
 
Kufizoni përdorimin e kafeinës
Është më mirë të kufizoni konsumimin e kafeinës. Disa studime kanë treguar një lidhje midis konceptimit të vonuar dhe niveleve të larta të konsumimit të kafeinës. Studimet kanë treguar gjithashtu një rritje të mundshme të aborteve në gratë që konsumojnë më shumë se 200 mg kafe në ditë, kundrejt atyre që nuk konsumojnë asgjë.
 
Fleni mjaftueshëm
Gjumi dhe stresi ndikojnë në aftësinë tuaj për tu ngjizur. Një studim tregon se nëse keni probleme me gjumin shanset për të mbetur shtatzënë zvogëlohen./GazetaShneta

Share With:250 Views