Hepatiti tek fëmijët: Çfarë dimë për rritjen e rasteve të sëmundjes së mëlçisë

Autoritetet shëndetësore në mbarë po monitorojnë raste të hepatitit tek fëmijët, shumë prej të cilëve kanë nevojë për transplantim të mëlçisë. Janë konfirmuar gjithsej 228 raste nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH), në 20 vende anembanë globit.

Nuk është identifikuar asnjë lidhje midis rritjes dhe një zone gjeografike ose faktor të përbashkët (si p.sh. ushqime ose kafshë të veçanta, udhëtime ose toksina).

Disa kanë spekuluar nëse vaksinimi për COVID-19 tek fëmijët mund të ketë shkaktuar hepatit, megjithatë OBSH raporton se shumica e fëmijëve me sëmundje nuk e kanë marrë vaksinën.

Çfarë është hepatiti?

Fjala hepatit do të thotë inflamacion i mëlçisë dhe nuk ka asnjë shkak. Një pacient mund të jetë infektuar me një virus që ka shkaktuar inflamacion të mëlçisë, ose mund të ketë konsumuar një toksinë që i ka dëmtuar mëlçinë. Disa njerëz mund të kenë hepatit sepse kanë një sëmundje autoimune që shkakton sistemin e tyre imunitar të sulmojë trupin e tyre, duke çuar në inflamacion.

A është hepatiti serioz tek fëmijët?

Në rastet e hepatitit akut, afatshkurtër, inflamacioni zakonisht largohet vetë shpejt. Nuk është e pazakontë që dikush të ketë hepatit të lehtë pa njohur ndonjëherë asnjë simptomë. Nëse shkaku i hepatitit është një virus, siç është adenovirusi që shkakton ftohjen e zakonshme, mëlçia zakonisht shërohet sapo virusi të jetë larguar.

Cilat janë simptomat e hepatitit tek fëmijët?

Simptomat e hepatitit të fëmijëve për t’u kujdesur janë dhimbje barku, diarre dhe të vjella, dhe verdhëz – ku lëkura dhe e bardha e syve duken të verdhë.

Sipas NHS, simptomat e hepatitit akut mund të përfshijnë gjithashtu gjëra të tilla si dhimbje të muskujve dhe kyçeve, një temperaturë të lartë, humbje të oreksit dhe urinë të errët.

A mund të shërohet një fëmijë nga hepatiti?

Shumica e rasteve të hepatitit zgjidhen shpejt dhe nuk kanë nevojë për trajtim.

Megjithatë, rastet e sapoidentifikuara janë të lidhura me hepatitin më të rëndë, që kërkon shtrimin në spital dhe trajtim. Deri më tani, pak më pak se 8 përqind e fëmijëve me këtë hepatit të rëndë, kanë patur nevojë për transplantim të mëlçisë.

Çfarë po i shkakton rastet e reja të hepatitit tek fëmijët?

Një shkak i mundshëm që po hetohet nga studiuesit është një lloj i veçantë virusi i quajtur adenovirus 41, i cili mund të shkaktojë simptoma të ngjashme me të ftohtin, por edhe diarre dhe ethe.

Studimet janë duke vazhduar për të hetuar shkakun e mundshëm të rritjes së rasteve, me disa që shikojnë përgjigjen imune, gjenetikën dhe shkallën e adenovirusit brenda spitaleve.

A është rritja e rasteve të hepatitit për shkak të bllokimeve të COVID-19?
Disa kanë sugjeruar se rritja e papritur e rasteve mund të jetë për shkak të bllokimeve të COVID-19 , pasi fëmijët nuk ishin ekspozuar ndaj viruseve dhe infeksioneve. Përsëri, nga 8.7 milionë fëmijë të prekur nga bllokimi, vetëm 145 raste të hepatitit janë raportuar deri më tani – një dukuri prej rreth 0.0016 për qind.

Share With:
Translate »
69 Views