I blejmë për kursim energjie, por janë rrezik për shëndetin e fëmijëve

Në mënyrë që të kursejnë para dhe energji, shumë njerëz zëvendësojnë llampat e tyre të vjetra standard të lehta me ato eko por qe sjellin më shumë kursime.

Megjithatë këto llampa me energji- efikase janë jashtëzakonisht toksike. Sipas një studimi të kryer nga hulumtuesit nga Instituti Wilhelm Klauditz Fraunhofer për Agjencinë Federale të Mjedisit gjerman në qoftë se ato thyhen në shtëpi do të kenë 20 herë maksimumin e mundësisë për përqendrimin e merkurit në ajër.

Rrjedhimisht Agjencia për Mbrojtjen e Mjedisit në SHBA krijoi një protokoll urgjent ku ju duhet të ndiqni në rast të një thyerjeje llampe për shkak të gazit helmues që është lëshuar.

Për më tepër këto llampa kanë efekte negative për shëndetin e njeriut në përgjithësi të cilat shkaktojnë:

Ankth
Lodhje
Migrenë
Dhimbje koke here pas here
Marramendje
Paaftësi për t’u përqëndruar

Sic u tha edhe më parë llampat e kursimit përmbajnë merkur e cila është një neurotoksin i fuqishëm që është vecanërisht e rrezikshme për fëmijët dhe gratë shtatëzëna.

Kjo shkakton toksinë përkatësisht në tru, ndikon në sistemin nervor, mëlçisë dhe veshkat e poashtu mund të dëmtojë sistemin riprodhues kardiovaskular dhe imunitar. Për më tepër zhiva mund të shkaktojë pagjumësi, humbje të kujtesës, kancer, sëmundje të ndryshme.

Share With:
Translate »
530 Views