Jeni mes dy zjarreve në familje? Ja se si ta menaxhoni

Drama e qëndrueshme familjare mund të jetë shkatërruese, sidomos nëse je në mes të dy apo më shumë zjarreve.

Nëse e gjeni veten duke hyrë në rolin e ndërmjetësit bëhet edhe më e vështirë.

Ju ndoshta po e bëni atë me qëllimet më të mira – në fund të fundit, kush nuk dëshiron ta ndihmojë familjen e tij të shkojë mirë?

Por kjo ka një kosto.

Anëtarja e Drejtorisë së Këshillimit Rebeça Vivash thotë: “Të qenit ndërmjetësues i familjes mund të jetë një mënyrë për të mbrojtur veten nga të qenit objektiv i drejtpërdrejtë i kritikave. Problemi këtu është se të qenit ndërmjetës ka të ngjarë të përfshijë dëgjimin e disa komenteve të pafavorshme nga të dyja palët. Ju gjithashtu mund ta gjeni veten duke qenë tepër vigjilent rreth komunikimit tuaj në rast se thoni pa dashje diçka që mund të interpretohet si anashkalimi i njërës palë”.

Heqja dorë nga roli i “ndërmjetësit” mund t’ju çojë në frikën se humbisni vlerën që keni fituar, ose akoma më keq, se situata mund të degradojë.

Po si mund ta bëni jetën familjare më të lehtë për t’u menaxhuar? Ashtu si në shumë raste, përgjigja rrotullohet rreth kufijve.

Gjëja e parë që duhet të bëni gjithmonë është të kujdeseni për mirëqenien tuaj.

Ju mund të dëgjoni të dyja anët e historisë, por duhet të krijoni disa kufij të qartë për veten tuaj.

Së pari duhet të përpiqesh të mbështesësh, në vend që të rregullosh.

“Përcaktoni pritshmëri realiste për zgjidhjen”, këshillon ekspertja. “Më shpesh nevojitet kohë dhe hapësirë ??që të dyja palët të reflektojnë. Për disa probleme mund të duhen vite për t’u zgjidhur. Kjo është normale. Ofroni një vesh empatik, pa u përpjekur të dërgoni gjatë gjithë kohës mesazhe.

Dhe në fund fare mos harroni: Nuk është asnjëherë turp të largoheni nga zjarri. Është e drejta juaj edhe të qetësoheni.

Share With:
Translate »
83 Views