Keni problem me fertilitetin? Kontrolloni për këto 5 shenja të hershme

Shenjat e infertilitetit nuk janë gjithmonë të lehta për t’u diagnostikuar. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të jeni proaktiv kur bëhet fjalë për shëndetin e sistemit tuaj riprodhues dhe t’i kushtoni vëmendje shenjave të hershme të infertilitetit. Pra, nëse jeni përpjekur të mbeteni shtatzënë për një kohë të gjatë me rezultate të pafavorshme, mund të ketë një mori arsyesh për këtë.

Çfarë është saktësisht infertiliteti

Së pari, është e rëndësishme të kuptoni se ngjizja kërkon kohë dhe është normale të provoni disa muaj përpara se të mbeteni shtatzënë. Infertiliteti përkufizohet si pamundësia për të mbetur shtatzënë. Si rregull, është normale të shqetësoheni për fertilitetin tuaj, nëse jeni përpjekur të mbeteni shtatzënë për të paktën një vit pa sukses.

5 arsye të mundshme pse nuk keni mbetur ende shtatzënë:

Menstruacionet tuaja janë të parregullta

Cikli juaj menstrual duhet të jetë gjëja e parë që duhet të gjurmoni kur po përpiqeni të mbeteni shtatzënë. Ndonëse nuk është e pazakontë të keni perioda të parregullta herë pas here, nëse kjo bëhet një dukuri e rregullt, është e rëndësishme që të konsultoheni me një specialist të fertilitetit ose me gjinekologun tuaj. Nga pabarazitë hormonale, stërvitja e tepërt deri tek disa kushte mjekësore si sindroma e vezores policistike (PCOS), ka disa arsye pas një cikli të parregullt menstrual.

Jeni në mesin e të 30-ave

Mosha juaj është një tjetër faktor që luan një rol vendimtar në ngjizje. Për gratë, pas moshës 35 vjeç, shanset për të mbetur shtatzënë janë më të ulëta se të 30-at tuaja të hershme dhe fertiliteti bie me kalimin e moshës.

Jeni mbipeshë ose nënpeshë

Është e rëndësishme të kuptoni se edhe pesha juaj luan një rol të madh në shtatzëni. Prandaj, nëse planifikoni të keni një fëmijë, është e rëndësishme që të qëndroni sa më afër peshës suaj të shëndetshme. Mbipesha mund të çojë në probleme hormonale tek gratë dhe mund të pengojë shanset e konceptimit. Megjithatë, nuk janë vetëm kilogramët e tepërt që pengojnë procesin e krijimit të foshnjave, por edhe nënpesha mund të ketë një efekt negativ në fertilitetin tuaj.

Ju pini dhe pini duhan rregullisht

Nëse jeni përpjekur të mbeteni shtatzënë pa sukses, është koha t’i kushtoni vëmendje zakoneve tuaja të pirjes së duhanit dhe pijeve. Si rregull, këshillohet rreptësisht të lini duhanin dhe të pini, pasi ato mund t’ju pengojnë të mbeteni shtatzënë. Rekomandohet që gratë që përpiqen të kenë një fëmijë ose gratë shtatzëna, nuk duhet të pinë alkool ose duhan fare për të mbajtur sa më të ulët rreziqet për shëndetin e foshnjës.

Jeni me ilaçe kundër depresionit

Nëse jeni duke marrë barna me recetë për shëndetin tuaj mendor ose ndonjë lloj tjetër çrregullimi të humorit, është e mundur që klasa e antidepresantëve SSRI mund të ndikojë në shanset tuaja për të mbetur shtatzënë.

Share With:
Translate »
31 Views