Kështu ndikon stresi në shtatzëni

Gjatë shtatzënisë trupi i femrës pëson ndryshime nga më të çuditshme dhe të papritura.

Trupi juaj, emocionet tuaja dhe jeta e familjes suaj po ndryshojnë. Ju mund t’i pranoni këto ndryshime, por ato mund të shtojnë stres të ri në jetën tuaj. Ndjenja e theksuar e stresit është e zakonshme gjatë shtatzënisë. Por shumë stres mund t’ju bëjë të pakëndshme.

Stresi mund të bëjë që ju të keni vështirësi të fjetni, të keni dhimbje koke, të humbni oreksin tuaj ose të ngrini. Nivelet e larta të stresit që vazhdojnë për një kohë të gjatë mund të shkaktojnë probleme shëndetësore, si presioni i lartë i gjakut dhe sëmundjet e zemrës.

Kur jeni shtatzënë, ky lloj stresi mund të rrisë shanset për të patur një lindje të parakohshme (të lindur para 37 javëve të shtatzënisë) ose një foshnje me peshë të ulët (që peshon më pak se 2kg). Bebet e lindura shumë shpejt ose tepër të vegjël janë në rrezik të shtuar për problemet shëndetësore.

Çfarë shkakton stres gjatë shtatzënisë?

Shkaqet e stresit janë të ndryshme për çdo grua, por këtu janë disa shkaqe të zakonshme gjatë shtatëzanisë: Ju mund të keni të bëni me shqetësimet e shtatzënisë, si përzierja, kapsllëku, lodhja ose dhimbja e shpinës. Hormonet tuaja po ndryshojnë, gjë që mund të shkaktojë ndryshimin e disponimit tuaj. Ndryshimet e humorit mund ta bëjnë më të vështirë trajtimin e stresit.

Ju mund të shqetësoheni se çfarë duhet të prisni gjatë punës dhe lindjes ose si të kujdeseni për fëmijën tuaj. Nëse punoni, mund t’ju duhet të menaxhoni përgjegjësitë e punës dhe të përgatitni punëdhënësin për largim për kohë të gjatë nga puna juaj. Jeta është e zënë dhe nganjëherë merr kthesa të papritura. Kjo nuk ndalet vetëm sepse jeni shtatzënë.

Cilat lloje të stresit mund të shkaktojnë probleme të shtatzënisë?

Stresi nuk është aspak i keq. Kur e trajtoni drejt, një stres i vogël mund t’ju ndihmojë të merrni sfida të reja. Stresi i rregullt gjatë shtatzënisë, siç janë afatet e punës dhe ulja në trafik, ndoshta nuk shtojnë problemet e shtatzënisë. Megjithatë, llojet serioze të stresit gjatë shtatzënisë mund të rrisin shanset për probleme të caktuara, si lindja e parakohshme. Shumica e grave që kanë stres të rëndë gjatë shtatzënisë mund të kenë fëmijë të shëndetshëm.

Por, kini kujdes nëse përjetoni lloje të rënda të stresit, si:

Ngjarje negative të jetës: Këto janë gjëra të tilla si divorci, sëmundje serioze ose vdekje në familje, ose humbja e një pune apo shtëpie.

Ngjarjet katastrofike: Këto janë gjëra si tërmete, uragane ose sulme terroriste.

Stresi afatgjatë: Ky lloj stresi mund të shkaktohet duke pasur probleme financiare, duke u abuzuar, duke pasur probleme serioze shëndetësore ose duke u depresionuar. Depresioni është gjendje mjekësore ku ndjenjat e forta të trishtimit zgjasin për periudha të gjata kohore dhe parandalojnë një person që të udhëheqë një jetë normale.

Racizmi: Disa gra mund të përballen me stresin nga racizmi gjatë jetës së tyre. Kjo mund të ndihmojë në shpjegimin pse gratë afrikano-amerikane në Shtetet e Bashkuara kanë më shumë gjasa që të kenë fëmijë të parakohshëm dhe me peshë të ulët të lindjes, sesa gratë nga grupe të tjera racore ose etnike.

Stresi i lidhur me shtatzëninë: Disa gra mund të ndiejnë stres serioz rreth shtatzënisë. Ato mund të shqetësohen për abortin, për shëndetin e foshnjës së tyre ose për mënyrën se si do të përballen me lindjen, ose duke u bërë prind. Nëse ndiheni kështu, bisedoni me gjinekologun tuaj.

Share With:
Translate »
1160 Views