Kur nënat vuajnë, foshnjat vuajnë. Është koha që bota ta kuptojë këtë!

Depresioni pas lindjes (PPD) vlerësohet të prekë më shumë se një në dhjetë gra që kanë një fëmijë dhe është vetëm një nga shumë çrregullimet e humorit që një grua mund të ketë gjatë shtatzënisë ose në vitin e parë pas lindjes, e njohur si periudha perinatale.

Megjithatë, këto kushte, të njohura si çrregullime të humorit perinatal, mbeten kryesisht të keqkuptuara nga publiku dhe ofruesit e kujdesit shëndetësor. As Equals mblodhi së bashku një grup ndërkombëtar njerëzish me përvojë dhe ekspertizë në shëndetin mendor të nënës për të diskutuar mbi prevalencën e vërtetë të këtyre çrregullimeve, shkaqet kryesore të tyre, sfidat në diagnostikimin dhe trajtimin e tyre, dhe së fundi, zgjidhjet e mundshme.

Një ‘mungesë vlerësimi’ për shëndetin mendor

Biseda filloi me panelistët që thanë se numri i grave të prekura nga çrregullimet e humorit perinatal ka të ngjarë të jetë shumë më i lartë se një në 10, dhe ata njëzëri ranë dakord që kjo çështje mbetet e neglizhuar nga shërbimet shëndetësore në mbarë botën.

“Ekziston ende një koncept i përhapur që problemet e shëndetit mendor janë një luks,” tha Simone Honikman, themeluese dhe drejtore e Projektit të Shëndetit Mendor Perinatal në Cape Town, Afrika e Jugut.

Ajo vazhdoi të shpjegoi se shëndeti mendor i një gruaje ndikon jo vetëm në shëndetin e saj fizik, por edhe në atë të fëmijës, qoftë drejtpërdrejt apo tërthorazi, sepse kur vuan nga një gjendje e shëndetit mendor, ajo mund të mos kërkojë shërbime të tjera shëndetësore që janë thelbësore për të ose për mirëqenien. të fëmijës së saj.

“Ka një mungesë vlerësimi të faktit që këto kushte të shëndetit mendor në fakt ndikojnë drejtpërdrejt në kushtet e shëndetit fizik dhe janë shumë të lidhura ngushtë me një sërë konsideratash të shëndetit fizik, pavarësisht nëse është marrja e shërbimit,transmeton dritare.net. sjellja e kërkimit të shëndetit, lindja e parakohshme, pesha e ulët e lindjes, përdorimi i ndjekjes së terapive antiretrovirale ose forma të tjera trajtimi, “tha Honikman.

Një studim i Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) zbuloi se gratë me depresion pas lindjes kishin dy herë më shumë gjasa të vuanin nga depresioni katër vjet më vonë dhe kishin shumë më shumë gjasa të përjetonin sëmundje kronike. Studimet kanë treguar gjithashtu lidhje midis shëndetit mendor të nënave dhe shëndetit të fëmijëve të tyre.

“Ne nuk po përgatisim gratë”

Për Jen Schwartz, CEO i Motherhood Understood, një organizatë me bazë në SHBA që lidh dhe edukon gratë mbi sëmundjet mendore perinatale, shqetësimi më i madh është stigma dhe mungesa e ndërgjegjësimit.

Vetë Schwartz vuajti nga depresioni dhe ankthi i rëndë pas lindjes pas lindjes së djalit të saj nëntë vjet më parë dhe kujton se ndihej e painformuar, e izoluar dhe e turpëruar. Ajo beson se duke mos edukuar dhe mbështetur gratë më hapur për kushtet e shëndetit mendor gjatë shtatzënisë dhe amësisë, “ne nuk po i përgatisim gratë që të dinë se çfarë të kërkojnë dhe të dinë se diçka nuk është në rregull”.

“Pasojat nga kjo, mendoj, janë të jashtëzakonshme. Ti nuk flet dhe vuani në heshtje ” tha Schwartz, duke shpjeguar se izolimi që rezulton i lë gratë të ndihen të paaftë për të folur rreth asaj se si ndihen.

Mungesa e profesionistëve të informuar — në çdo nivel

Ekspertët pranuan gjithashtu mungesën e profesionistëve që punojnë në këtë sektor, si psikologë dhe terapistë perinatale që janë të specializuar në shëndetin mendor të nënës, por edhe mamitë dhe ofruesit e kujdesit antenatal me njohuri në këtë fushë, në mënyrë që ata të dinë se çfarë duhet të kenë kujdes.

Nevoja për ndryshim sistemik

Një pjesë kyçe e zgjidhjes është integrimi më i mirë i shërbimeve të shëndetit mendor të nënës në infrastrukturën ekzistuese shëndetësore, informon dritare.net, të një vendi, siç janë shërbimet antenatale ose programet e zhvillimit të fëmijëve. Shumë në panel thanë se ky integrim ishte thelbësor në mënyrë që financimi ose mbështetja për shërbimet e shëndetit mendor të nënave të mos vareshin nga mbështetja politike dhe të mund t’i mbijetonin ndryshimeve në udhëheqje, të cilat në mbarë botën rezulton në ndryshime në prioritetet e shëndetit publik.

Mundësitë e humbura për parandalim

Një pikë e fundit e ngritur ishte mundësia për parandalim. Nëse faktorët e rrezikut për kushtet e shëndetit mendor të nënës trajtohen nga sistemet shëndetësore që herët, ju mund të jeni në gjendje të parandalonifillimin e çrregullimit. Këta faktorë rreziku përfshijnë varfërinë, dhunën në familje dhe traumën e fëmijërisë dhe ka të ngjarë të jenë më të larta në vendet që renditen më poshtë në indeksin e barazisë gjinore.

Është vlerësuar se gratë që përjetojnë dhunë nga partneri intim gjatë shtatzënisë kanë tre herë më shumë gjasa për të zhvilluar depresion pas lindjes dhe studimet tregojnë se gjendja ka dy deri në katër herë më shumë gjasa të ndodhë për gratë që jetojnë në varfëri.

“Nëse reduktoni dhunën në familje..dhe ulni varfërinë në familje, mund të arrini shumë më tepër në drejtim të reduktimit të problemeve të shëndetit mendor sesa do të bëjnë ndonjëherë një milion psikiatër,” tha Alain Gregoire, bashkëthemelues i Aleancës Globale të Shëndetit Mendor të Nënës.

Të kujdesesh për nënën dhe të kujdesesh për shëndetin mendor të nënës është mënyra më e mirë për t’u kujdesur për të dhe për beben./CNN

Share With:
Translate »
18 Views