Lidhja shkakësore midis infeksioneve gjatë shtatzënisë dhe autizimit

Infeksionet tek gratë shtatzëna kanë qenë të lidhura me një rrezik në rritje të kushteve neurozhvillimore, si autizmi, tek fëmija.

Por nuk duket se janë vetë infeksionet ato që shkaktojnë autizmin, tregojnë studiuesit nga Instituti Karolinska në Suedi në një studim të botuar në The Lancet Psychiatry, shkruan MedicalxPress përcjell Gazeta Shneta.

“Rezultatet tona mund të qetësojnë prindërit e ardhshëm duke treguar se infeksionet gjatë shtatzënisë mund të mos përbëjnë një rrezik aq të madh për trurin e foshnjës sa mendohej më parë”, thotë Håkan Karlsson, studiues në Departamentin e Neuroshkencës në Institutin Karolinska dhe autori i studimit.

Studimi aktual bazohet në të dhënat për më shumë se 500,000 fëmijë të lindur midis 1987 dhe 2010.

Qëllimi ishte të hetohej nëse ekziston një lidhje shkakësore midis infeksioneve tek gruaja gjatë shtatzënisë dhe autizmit.

Infeksionet përfshiheshin nëse ishin mjaft të rënda për të kërkuar kujdes të specializuar dhe ato identifikoheshin duke përdorur kodet diagnostike nga të dhënat e pacienteve dhe të lindjes.

“Lidhja midis infeksioneve në gratë shtatzëna dhe rritjes së rrezikut të autizmit tek fëmijët e tyre nuk duket të jetë shkakësore. Rezultatet tona sugjerojnë se rritja e rrezikut ka më shumë gjasa të shpjegohet nga faktorë të zakonshëm midis anëtarëve të familjes, si variacioni gjenetik ose disa aspekte të mjedisit të përbashkët”, thotë Martin Brynge nga Instituti Karolinska.

Studiuesit theksojnë se ata kanë parë vetëm diagnostikimin e infeksioneve në përgjithësi.

Studimi nuk bie në kundërshtim me rëndësinë e lidhjeve të vendosura mirë midis disa infeksioneve specifike virale gjatë shtatzënisë, si infeksioni me citomegalovirusit dhe rubeolës, dhe rrezikut të kushteve serioze të zhvillimit tek fëmija.

Share With:
Translate »
25 Views