Lira Gjika: Asnjëherë mos e shikoni fëmijën të vogël

Rruga e rritjes dhe edukimit është e gjatë dhe me shumë të papritura, pa të cilat fëmija nuk mund të rritet. Ai duhet të mësojë të ecë, të
flasë, të kuptojë fjalët, të ushqejë veten, të fitojë kontrollin e trupit, që t’i kryej gjërat ku duhet dhe kur do të jetë gati. Ai, fëmija, duhet t’i përballojë, përjetojë dhe përvetësojë këto të papritura. Këtu qëndron dhe kyçi i edukimit. Prindërit kanë një rol shumë të rëndësishëm, në këtë proces ata janë modeli dhe siguria, por këtë rrugëtim fëmija do ta realizojë vetë. Edhe pse do të jetë krah prindërve, ai prapë do ta përjetojë vetëm me veten e tij.
Prindër, nëse vërtetë doni ta mbroni fëmijën, mos e shikoni fëmijën tuaj të vogël, edhe pse ashtu është, por shikojeni njeri, njeri, që po
rritet. Mos e trembni me frikën tuaj alarmante, sepse vetëm dëm i bëni, por inkurajojeni, mësojeni dhe nxiteni, si të administrojë ankthin, frikën,
pasigurinë nga përballja me tjetrin dhe, mbi të gjitha, përballjen me veten. Artikulojani mendimin tuaj ashtu siç ju e dini, por pa paragjykuar
sjelljen, veprimin apo fjalët e fëmijës. Jepini kohë fëmijës t’i bëjë të vetat sugjerimet tuaja, pasi ashtu si dhe ju, nuk mund t’i përdorë apo të
veprojë menjëherë sapo e dëgjon apo shikon një gjë.

Share With:
Translate »
649 Views