Mbajtja e një maceje gjatë shtatzënisë, ky rrezik mund të jetë i mundshëm për nënën dhe foshnjën në rritje

Gratë shtatzëna duhet të marrin masa paraprake shtesë kur bëhet fjalë për macet.

Macet mund të infektohen me toksoplazmë. Kapja e këtij paraziti nga macja juaj gjatë shtatzënisë mund të shkaktojë një abort ose probleme potencialisht të rënda shëndetësore afatgjata për fëmijën tuaj, shkruan Health News përcjell Gazeta Shneta.

Për të garantuar sigurinë, nënat shtatzëna duhet të praktikojnë zakone të zellshme higjienike rreth maces për të shmangur rrezikun e infeksionit.

A janë macet të dëmshme gjatë shtatzënisë?

Rreziku kryesor që macet paraqesin për shtatzëninë është rreziku i infeksionit me toksoplazmozë.

Në disa raste, foshnjat mund të sëmuren rëndë për shkak të sëmundjes që kalon nga nëna tek fëmija në mitër – potencialisht duke çuar në një abort ose probleme shëndetësore afatgjata si dëmtimi i shikimit ose paaftësia intelektuale.

Mënyrat e kontraktimit të toksoplazmozës në shtatzëni

Kutitë e mbeturinave dhe papastërtitë ku kanë qenë macet janë mënyrat më të zakonshme për t’u ekspozuar ndaj toksoplazmozës.

Supozoni se një mace ha një kafshë të vogël me parazitin toksoplazma. Nëse nuk e ka pasur kurrë më parë infeksionin, ai bëhet bartës. Ky infeksion kalon përgjatë miliona parazitëve në jashtëqitjen deri në tre javë. Këta parazitë janë në formën e një cisti – të quajtur oocist – dhe mund të qëndrojnë infektues në tokë deri në një vit.

Macet janë kafshët e vetme që kalojnë vezët aktive përmes jashtëqitjes së tyre. Ju nuk mund të merrni toksoplazmozë nga kontakti me një njeri të infektuar ose një lloj tjetër kafshe.

Kafshët që janë të infektuara kanë parazitin toksoplazma në trupin e tyre. Edhe pse macet janë një burim i rëndësishëm i infeksioneve të toksoplazmozës, pothuajse 50% e infeksioneve shkaktohen nga ngrënia e mishit të papjekur.

Në cilin tremujor është toksoplazmoza më e dëmshme për foshnjën?

Është më e dëmshme për foshnjën të infektohet me toksoplazmozë në tremujorin e parë, kur ndodh zhvillimi kritik në organet e tyre të reja.

Ekziston vetëm një rrezik i vogël për të kaluar infeksionin tek fëmija juaj në tremujorin e parë – rreth 6%.

Më vonë gjatë shtatzënisë, mundësia për të kaluar sëmundjen përmes placentës tek fëmija juaj bëhet më e lartë: 60% deri në 81% në tremujorin e tretë.

Megjithatë, një fëmijë ka më pak gjasa të ketë efekte të rënda nëse e kap infeksionin më vonë gjatë shtatzënisë.

Cilat janë shanset për të marrë toksoplazmozë kur jeni shtatzënë?

Shanset për të marrë një infeksion me toksoplazmozë gjatë shtatzënisë në Shtetet e Bashkuara janë 2 deri në 10 në 1000 raste. Shanset për të pasur një fëmijë të prekur nga toksoplazmoza janë 1 deri në 2 në 10,000 raste.

Mundësia që ju të merrni toksoplazmozë gjatë shtatzënisë mund të ndryshojnë shumë në varësi të faktit nëse jeni në situata të rrezikshme ku mund të ekspozoheni.

Si të kuptoni nëse keni toksoplazmozë

Infeksioni me toksoplazmozë është i rrezikshëm për fëmijën tuaj vetëm nëse e merrni atë për herë të parë gjatë shtatzënisë ose pak para shtatzënisë.

Është e zakonshme të infektoheni gjatë fëmijërisë. Mjekët nuk bëjnë teste rutinore për toksoplazmozë në Shtetet e Bashkuara.

Në shumicën e rasteve, toksoplazmoza nuk shkakton asnjë simptomë. Kur ndodh ky infeksion, mund të ndjehet si grip dhe të shkaktojë: dhimbje muskulore, lodhje, ethe, nyjet limfatike të fryra, dhimbje koke, pamje e paqartë dhe skuqje e syve.

Flisni me ekipin tuaj të kujdesit shëndetësor nëse mendoni se një mace ose mish i papërpunuar ju ekspozon ndaj toksoplazmozës, ose nëse keni ndonjë nga këto simptoma.

Si të mbroj veten dhe fëmijën tim?

Nëse nuk mund të shmangni ekspozimin, vishni doreza dhe lani duart mirë para se të hani. Nëse keni një punë me rrezik të lartë, si puna në një zyrë veterinare ose një strehë kafshësh, bisedoni me mjekun tuaj për të parë nëse testimi do të ishte një zgjedhje e mirë.

A veprojnë macet ndryshe kur pronarja e tyre është shtatzënë?

Macet kanë shqisa të përmirësuara. Ato mund të ndjejnë ndryshime në temperaturën e trupit tuaj dhe të nuhasin ndryshime në aromën tuaj të shkaktuar nga hormonet e shtatzënisë.

Asnjë studim specifik nuk tregon se si ndryshon sjellja e maceve gjatë shtatzënisë së pronares së tyre.

Mbajtja e një maceje të dashur nuk duhet të përbëjë rrezik për ju ose fëmijën tuaj.

Mundësia për të kapur një infeksion nga një mace e brendshme është minimale. Nëse keni një mace në natyrë, disa masa paraprake shtesë mund t’ju mbajnë ju dhe fëmijën tuaj të sigurt.

Share With:
Translate »
91 Views