Menaxhimi i dhimbjeve të fëmijëve pas kirurgjisë

Kontrolli dhe qetësimi i dhimbjeve te foshnjat dhe fëmijët ka bërë një rrugë të gjatë gjatë dekadave të fundit. Ekspertët e dinë se si të sigurojnë anestezi të përshtatshme kur fëmijët kanë nevojë për kirurgji dhe të kuptojnë mënyrat se edhe fëmijët shumë të vegjël shprehin shqetësim kur ata kanë dhimbje më pas.

Ka shumë dëshmi për zvogëlimin e dhimbjes dhe ankthit që mund të shoqërojnë imunizimet dhe gjakderdhjet dhe ka ekspertizë gjithnjë në rritje për të ndihmuar fëmijët që luftojnë me dhimbje kronike.

Ne kemi bërë një rrugë shumë të gjatë në menaxhimin e dhimbjeve pediatrike gjatë dekadave të fundit. Në fakt, fëmijët kishin më shumë ilaçe se të rriturit me të njëjtat probleme, tha Dr. Neil Schechter, drejtor i klinikës së dhimbjeve kronike në Spitalin e Fëmijëve të Bostonit.

“Një nga faktorët kryesorë është se nuk mund të matet lehtësisht niveli i dhimbjes tek fëmijët. Fëmijët mund të qajnë për arsye nga më të ndryshmet”, tha Dr. Schechter.

Sot, “askush nuk merr injeksione intramuskulare si më parë”, tha Dr. Charles Berde. Dikur përmirësimi i menaxhimit të dhimbjes fokusohej në dhënien e opioideve si morfinë.

Por gjatë 15 viteve të fundit, tha Dr. Berde, fokusi është zhvendosur në optimizimin e të gjitha metodave joopioide të kontrollit të dhimbjes. Kjo do të thotë përdorimi i anestezisë rajonale, si blloqet nervore, duke përdorur ilaçe anti-inflamatore nonsteroidal, si ibuprofen dhe të ngjashmet e tij dhe duke përdorur acetaminophen (Tylenol).

“Kombinimet janë shpesh më efektive sesa një ilaç i vetëm.” Kështu, në dy ditët e para pas një procedure të vogël kirurgjikale, një fëmijë mund të marrë acetaminofen dhe anti-inflamator jo steroidal, duke përdorur opioidet vetëm si rezervë, shumë afatshkurtër për një procedurë mesatare.

Procedurat kirurgjike në ditët e sotme shpesh përdorin metoda minimale invazive si laparoskopia dhe artroskopia, me rikuperime më të lehta dhe më pak dhimbje, dhe pacientët përgjithësisht inkurajohen që të kthehen në veprimtari shumë më shpejt se në të kaluarën. Fëmijët përfitojnë nga një qasje shumë të individualizuar e të përshtatur.

Ekspertët theksojnë se përvoja e dhimbjes së menaxhuar keq në fillim të jetës ju bën më të prekshëm psikologjikisht dhe psikologjikisht për dhimbjet më vonë.

Share With:
Translate »
34 Views