Mosha e cilësuar me një rrezik të lartë për shtatzëninë e dëshiruar, është kjo sipas statistikave

Ka një thënie që shkon këtu: Mosha është vetëm një numër. Megjithatë, kur bëhet fjalë për shtatzëninë, mosha nuk mund të injorohet.

Në dyzet vitet e fundit ka pasur një rritje të konsiderueshme në numrin e grave që vonojnë shtatzëninë deri në mesin e viteve të tridhjeta shkruan Bellybelly.au.

Ndërsa ka qenë shumë e rrallë për gratë që të mbeten shtatzënë pas dyzetave të tyre, ajo është bërë gjithnjë e më e zakonshme, falë përparimeve në fertilitet dhe kujdesit shëndetësor të paracaktuar përcjell Gazeta Shneta.

Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve në SH.B.A, lindjet për gratë midis moshës 50 dhe 54 vjeç u rritën me më shumë se 165% nga viti 2000 deri në 2013.

Gratë sot kanë shumë më tepër mundësi në dispozicion sesa gratë në të kaluarën. Ato kanë një akses më të madh në arsim, ka më shumë të ngjarë të ndjekin udhëtime dhe karriera, dhe ka më pak pritje sociale për të pasur fëmijë më herët.

Nga ana tjetër, ka akoma probleme me qasjen në kujdesin e fëmijëve, poashtu pushimin e pamjaftueshëm të lehonisë dhe mungesën e mbështetjes financiare. Këto çështje kanë tendencë të sugjerojnë që gratë mund të kenë ose një karrierë ose mëmësi, por jo të dyja.

Por gjithashtu, nënat më në moshë kanë më shumë rrezik për komplikime të tjera, siç janë:

Rreziqet gjenetike, aborti, lindje e frytit të vdekur, diabeti gestacional, problemet e placentës dhe gjakderdhja gjatë shtatëzanisë, presioni i lartë i gjakut si dhe pesha e ulët e lindjes ose bebet e parakohshme.

Disa rreziqe gjenetike, veçanërisht sindromi Down, janë më të zakonshme në shtatëzënitë e grave më në moshë. Normat (raportet) rriten me moshën kështu:

1 në 1200 në moshën 25 vjeçe

1 në 350 në moshën 35 vjeçe

1 në 100 në moshën 40 vjeçe

1 në 30 në moshën 45 vjeçe

1 në 10 në moshën 49 vjeçe. /Gazeta Shneta/

Share With:159 Views