Nënat e padukshme: të dhënat tronditëse që tregojnë se si ndihen gratë

Flitet gjithnjë e më shpesh për ndjenjën e vetmisë që ndjejnë nënat, të cilave edhe sot, shumë shpesh, u besohet ekskluzivisht kujdesi për fëmijët e tyre, pa u mbështetur në mënyrën e duhur nga partnerët, familjarët dhe shoqëria. Nënat pritet të jenë në gjendje të përballojnë gjithçka, por atyre nuk u jepet mbështetja e duhur. Dhe këto janë pikërisht temat që qëndrojnë në themel të fushatës ‘Nënat e padukshme – Gjendja e padukshmërisë’ të aplikacionit Peanut, një komunitet që ndihmon përdoruesit e tij të përballen me vështirësitë e mëmësisë dhe që së fundmi ka hetuar gjendjen e tyre shpirtërore.

Sipas të dhënave të mbledhura nga sondazhi, bazuar në mbi 3600 nëna nëpër botë që përdorin aplikacionin, 79% e tyre ndihen të padukshme, 95% ndihen të pavlerësuara dhe 94% thonë se, pas lindjes së fëmijëve, amësia është i vetmi aspekt i identitetit të tyre që perceptohet nga të tjerët. Për më tepër, 99% e tyre thanë se ndjenin presionin social për t’i “bërë të gjitha”, ndërsa 96% thanë se mendonin se të tjerët prisnin që ato të sakrifikonin.

Ndjenja të cilat, siç deklaruan vetë pjesëmarrësit, rrjedhin nga mungesa e ndjeshmërisë nga ana e njerëzve të dashur përreth tyre, një ndarje e pabarabartë e punëve shtëpiake dhe vështirësia për t’u kujdesur për fëmijët e tyre dhe në të njëjtën kohë vazhdojnë të punojnë.

Nënat që qëndrojnë në shtëpi nuk janë mirë: ato përjetojnë konsumim profesional më shumë se ato që punojnë.

Ndjenjat më të zakonshme të raportuara janë ankthi, stresi, ndjenja e vetmisë dhe humbja e identitetit, depresioni.

“Duhet të jem nënë sikur të mos kem punë dhe të punoj sikur të mos kem fëmijë. Unë jam duke luftuar vazhdimisht me ndjenjën se ‘nuk po bëj sa duhet’”, thotë një nga nënat.

Ato nuk kërkojnë gjeste madhështore. Një ‘si je’ mjafton. Vetëm se duhet të duash ta dëgjosh vërtet përgjigjen.

Në thelb, në praktikë ky është efekti flutur: ndryshimet ose veprimet e vogla, të tilla si bisedat empatike, mund të kenë një ndikim të madh. Duke i njohur dhe trajtuar këto çështje, ne mund të fillojmë të rindërtojmë infrastrukturën sociale për të mbështetur vërtet amësinë.

Share With:
Translate »
58 Views