Nevoja urgjente për fushata kundër pirjes së duhanit edhe pas shtatzënisë në gratë duhanpirëse

Hulumtimi i Universitetit Curtin ka zbuluar se mbështetja për nënat që pinë duhan duhet të vazhdojë edhe pasi të lindin bebet e tyre.

Kjo vie duke pasur parasysh që shumë prej grave do të mbeten përsëri shtatzënë dhe se pirja e duhanit mund të zvogëlojë ndjeshëm rrezikun e lindjeve të parakohshme në të ardhmen, shkruan MedicalxPress përcjell Gazeta Shneta.

Ky studimi shqyrtoi të dhënat dhe historitë përgjatë 23 viteve, të 63,540 grave australiane me më shumë se një fëmijë, të cilat ishin duhanpirëse gjatë shtatëzanisë së tyre të parë.

Studiuesi kryesor, profesor Gavin Pereira nga Universiteti Curtin tha se më shumë se një e treta e grave që pinë duhan gjatë shtatëzënësisë ishin në gjendje të ndalonin pirjen e duhanit për shtatzëninë e tyre të ardhshme.

“Hulumtimi ynë zbuloi se për më shumë se 30 përqind të nënave që ishin duhanpirëse, lënia e duhanit për shtatzënitë e tyre të ardhshme ishte e arritshme dhe më e rëndësishmja mund të zvogëlojë rrezikun e lindjes së hershme në shtatzëninë pasuese me më shumë se 26 përqind,” tha profesor Pereira.

“Ndërsa përfitimi nga mospirja e duhanit në zvogëlimin e dëmit ndaj foshnjave të palindura është vërtetuar mirë, më pak e kuptuar ishte prevalenca e mbajtjes së mesazhit të lënë në shtatzëninë e ardhshme dhe rreziku i lidhur me lindjen para kohe”.

Profesori Pereira tha se ishte i shqetësuar për numrin e grave që thuhet se pinë duhan gjatë shtatzënisë.

“Sipas shifrave të fundit nga Instituti Australian i Shëndetit dhe Mirëqenies, 75% e duhanpirësve vazhdojnë të pinë duhan pas 20 javësh, pasi zbuluan se janë shtatzënë”, tha profesor Pereira.

“Tremujori i dytë është jetik për rritjen dhe formimin e një foshnje të palindur – organet vazhdojnë të zhvillohen, dhe mëlçia, pankreasi dhe veshkat fillojnë të funksionojnë. Foshnjat gjithashtu fillojnë të dëgjojnë tinguj, të tilla si rrahjet e zemrës së nënës.

Pirja e duhanit gjatë kësaj kohe vendimtare shkurton oksigjenin tek foshnja e palindur dhe i ekspozon ata në një koktej kimikatesh, duke përfshirë ato që shkaktojnë kancer. Kjo mund të vonojë rritjen dhe zhvillimin, të rrisë rrezikun e çarjes së qiellzës dhe të ndryshojë trurin dhe mushkëritë e foshnjës”.

 

Share With:
Translate »
169 Views