Përdorimi i Facebook dëmton adoleshentët psikologjikisht

Sipas një studimi të ri, adoleshentët që janë përfshirë me mediat sociale gjatë natës rrisin rrezikun e zhvillimit të depresionit apo çrregullim ankthi.

Studimi ka përfshirë 467 adoleshentë, të moshës 11-17 vjeç, nga shkollat e mesme në Skoci, duke plotësuar pyetësorët për shprehitë e tyre në lidhje me Facebook dhe Twitter, si dhe investimeve emocionale të bëra në mediat sociale, sa forcë kanë ndjerë natë dhe ditën, dhe ankthi i tyre në qoftë se nuk u përgjigjeshin menjëherë. 

Siç gjendet nga shkencëtarët nga Universiteti i Glasgout që kanë kryer studimin, edhe pse në përgjithësi përdorimi i mediave sociale ka ndikuar negativisht në cilësinë e gjumit dhe shëndetin mendor të të rinjve, ata që janë më në rrezik më shumë janë ata që kanë qenë aktive në FB deri orët e para të mëngjezit.

Për më tepër, përdorimi i mediave sociale në orët e natës dhe të investimeve të fortë emocional në këto instrumente janë shoqëruar me rritjen niveleve të larta të ankthit dhe depresionit.

“Adoleshenca mund të jetë një kohë e sensibilitet të madh për fillimin e depresionit dhe ankthit dhe cilësinë e gjumit të dobët mund të kontribuojnë në këtë.

Është e rëndësishme për të kuptuar mënyrën se si lidhen mediat sociale me këtë lloj të problemeve të shëndetit mendor.

Gjithnjë e më shumë prova shkencore që mbështet ekzistencën e kësaj marrëdhënieje, por ende nuk e dimë shkakun” tha profesor i psikologjisë Dr. Heather Leland Woods.

Share With:
Translate »
648 Views