Procesi i shtatzënisë ektopike, faktorët e rrezikut që mund të dërgojnë në diagnozë të tillë

Një shtatzëni ektopike është një shtatzëni që ka implantuar (embrionin) jashtë mitrës, zakonisht në tubat fallopiane por ndonjëherë në qafën e mitrës ose kudo në rajonin e barkut.

Faktorët e rrezikut janë:

Shtatzënia e mëparshme ektopike, dhimbje në tubat fallopiane, endometrioza, kontracepsioni hormonal (kombinimi i vetem – progestina), sëmundje inflamatore e legenit, pirja e duhanit, historia e infertilitetit si dhe fertilizimi in vitro shkruan Very Well Family përcjell Gazeta Shneta.

Statistikat ndryshojnë, por shumica e vlerësimeve sugjerojnë që shtatzënitë ektopike ndodhin në 1 në çdo 40 deri në 100 shtatëzani.

Simptomat

Shtatzënitë ektopike mund të shkaktojnë ngërçe në njërën ose në të dy anët e zonës së poshtme të barkut së bashku me simptoma normale të shtatzanisë, siç janë butësia e gjirit, periudha e humbur menstruale etj.

Disa gra do të kenë gjakderdhje ose njollë vaginale, dhe nivelet e hCG (hormonit korionik human) mund të rriten më ngadalë sesa pritej.

Diagnozë

Përveç testeve të gjakut për të kontrolluar nivelet e hormonit të shtatzënisë, llojin e gjakut dhe numrin e qelizave të gjakut, mjeku juaj mund të përdorë ultratinguj transvaginal për të kontrolluar nëse qafa e gestacionit është e dukshme në mitër.

Trajtimi

Për të siguruar parimisht shëndetin e nënës, mjeku mund të përshkruajë një bari të quajtur Metotreksat, i cili duhet të shkaktojë dështimin e shtatzënisë ektopike.

Gjithashtu do të monitorohej nga afër derisa nivelet e hCG të janë kthyer në zero në mënyrë që të sigurohen që aborti ishte i plotë.

Share With:
Translate »
74 Views