Pse duhet të jemi të vetëdijshëm për 6 shenjat e traumës në zhvillim

Keni dëgjuar ndonjëherë për traumën në zhvillim? Për shumë vite profesionistët e shëndetit mendor u përqendruan kryesisht në tronditjen që shkaktojnë ngjarjet ekstreme. Për shembull, luftëra të tmerrshme, aksidente automobilistike ose ngacmime seksuale. Por ata kryesisht neglizhuan llojin e dytë të traumës që nuk është më pak tinëzare, e përhapur ose reale. Bota tani e njeh atë si traumë zhvillimore ose PTSD komplekse.

Në këtë mënyrë, trauma në zhvillim është rezultat i përvojave në dukje të padukshme të abuzimit në fëmijëri. Sidoqoftë, ai keqtrajtim ose abuzim është përsëritur shumë herë. Këto përvoja kumulative përfshijnë abuzim verbal, neglizhencë ose manipulim nga një prind, pasi fëmija nuk ka asnjë mënyrë për të kontrolluar keqtrajtimin dhe asnjë shpresë për të shpëtuar.

Prandaj, këto përvoja të përsëritura shpesh traumatizojnë fëmijën. Një fëmijë i rritur në mjedisin toksik të mospërputhjes prindërore dhe braktisjes emocionale vuan. Po kështu, ata vuajnë nga rreziku ose paparashikueshmëria dhe nga “trauma e padukshme”. Kjo siguron përçarje psikologjike dhe neurologjike. Ndërsa është mjaft e lehtë të njohësh abuzimin fizik ose seksual, ka një ndikim shkatërrues kur është në shtëpi.

Besoni apo jo, pasja e prindërve të dëmshëm lehtë mund të shmangë vetëdijen tonë. Për shkak të vështirësisë në identifikimin e dëmit emocional të shkaktuar nga tjetërsimi ose braktisja emocionale, fëmijët vuajnë. Më e rëndësishmja, fëmijët që pësojnë plagë të tilla shpesh lihen të hutuar dhe ndjehen të hutuar nga dhimbja e tyre.

Kështu, përkundër natyrës së fshehur të kësaj epidemie, ekziston një numër i madh kërkimesh që lidhin shumë probleme psikologjike me këto dëmtime. Për shembull, dëmtimet kronike emocionale që ata pësuan në fëmijëri. Prandaj, është e rëndësishme që prindërit dhe profesionistët e shëndetit mendor të njihen me simptomat e traumës në zhvillim, nëse ka ndonjë shpresë që këta fëmijë të bëjnë jetë normale.

Çfarë është saktësisht trauma në zhvillim?

Fatkeqësisht, kjo lloj traume ndodh në shtëpi. Trauma në zhvillim është një term i përdorur në literaturë për të përshkruar traumën e fëmijërisë të tilla si abuzimi kronik ose neglizhimi. Plus, fatkeqësi të tjera të ashpra në shtëpitë e tyre. Kur ata e ekspozojnë një fëmijë ndaj stresit dërrmues dhe kujdestari i tyre nuk e zvogëlon atë, ka trauma. Me fjalë të tjera, fëmija përjeton trauma në zhvillim ose përvoja të pafavorshme të fëmijërisë.

Shumica e klinicistëve janë të njohur me termin çrregullim të stresit post-traumatik (PTSD). Por shumica dërrmuese e fëmijëve me trauma nuk do të zhvillojnë PTSD. Nga ana tjetër, ata janë në rrezik për sëmundje emocionale, njohëse dhe fizike që zgjasin gjatë gjithë jetës së tyre. Këto janë trauma kronike familjare si të kesh një prind me sëmundje mendore ose abuzim të substancave. Për shembull:

  • Humbja e një prindi për shkak të divorcit, braktisjes ose burgosjes.
  • Dëshmitarë të dhunës në familje.
  • Nuk ndiheni të dashur.
  • Nuk ka ushqim të mjaftueshëm ose veshje të pastër.
  • Abuzimi i drejtpërdrejtë verbal, fizik ose seksual.

Në fakt, psikologët hulumtuan gjerësisht ndikimin e traumës. Së fundmi, një provë e tillë vjen nga një bazë e të dhënave me mbi 15,000 të rritur. Tani është një studim i famshëm që ne e njohim si studimi i Adverse Childhood Events.

“Karakteri i vërtetë i shoqërisë zbulohet në mënyrën se si i trajton fëmijët e saj.” -Nelson Mandela-

Shenjat paralajmëruese të traumës në zhvillim

Turp i thellë

Së pari, fëmija mund të shprehë vazhdimisht një ndjenjë të të qenit i dëmtuar. Për shembull, të qenit budalla, i shëmtuar, i trashë, i neveritshëm ose me të meta të përhershme në ndonjë mënyrë tjetër. Ata mund të thonë gjëra të tilla si “Unë jam i keq” me veten. Prandaj, indikacionet e urrejtjes toksike ndaj vetvetes janë pararendëse e mendimeve vetëvrasëse.

Ndjenjë se nuk kanë fuqi

Së pari, fëmijët që vuajnë nga trauma e zhvillimit mendojnë se u mungon një themel në këtë botë. Me fjalë të tjera, mungesa e kësaj “toke” kontribuon në një ndjenjë pafuqie. Plus, ndjehen të papërshtatshëm brenda trupave të tyre. Kjo rezulton në ndjesinë e ndjeshme të mbingarkesës.

Bëhen të pashpresë dhe të dëshpëruar për jetën

Po kështu, fëmijët me traumë kronike emocionale zhvillojnë një ndjenjë të mungesës së shpresës. Ata mendojnë se askush nuk do t’i kuptojë kurrë. Ky dëshpërim çon në humbjen e sensit se jeta ka ndonjë kuptim. Së fundmi, besimi te njerëzit dhe te vazhdimi i një ekzistence të tillë të pakuptimtë zbehet, duke e lënë fëmijën të dëshpëruar.

Hiper-vigjilencë dhe frikë e pashpjegueshme

Së pari, ata që vuajnë nga trauma kanë aktivizuar amigdalat. Ata e përjetojnë këtë si një gjendje të vazhdueshme zgjimi. Kjo përforcon ndjenjën e rrezikut të vazhdueshëm. Një fëmijë që vuan nga trauma në zhvillim nuk mund të relaksohet. Më e rëndësishmja, ata do ta kenë problem të flenë.

Vështirësitë e rregullimit emocional

Me fjalë të tjera, fëmija mund të jetë vazhdimisht i trishtuar ose i dëshpëruar dhe të ketë ndryshime të paparashikueshme të humorit. Ata do të tregojnë shpërthime të papërshtatshme zemërimi ose të jenë të ndjeshëm ndaj shkaktarëve të ngjarjeve, duke shfaqur paaftësinë për të kontrolluar përgjigjet emocionale.

Ndjenja e izoluar dhe e shkëputur

Meqenëse trauma në zhvillim i ka rrënjët në traumën e atashimit, fëmija nuk formon kurrë lidhjen jetike prindërore. Me fjalë të tjera, ata rriten duke u ndjerë të padëshirueshëm në botë. Kjo rezulton në vështirësi kronike për t’u ndjerë të lidhur me të tjerët. Së fundmi, ka edhe një nevojë të fortë për kontakt dhe frikë nga kontakti.

Statistikat e traumave të fëmijës

Sipas studimeve, 75-93% e të rinjve që hyjnë në sistemin e drejtësisë për të mitur çdo vit përjetuan një shkallë të viktimizimit traumatik. Gratë e burgosura kishin dy herë më shumë gjasa të raportonin një histori të abuzimit seksual të fëmijëve krahasuar me ato që nuk ishin të burgosura. Po kështu, gjysma e atyre që janë shtatzënë në moshën e adoleshencës kanë një histori të abuzimit seksual në fëmijëri.

Plus, një studim në një njësi spitalore për detoksifikimin e alkoolit gjeti 81% të grave. 69% e burrave zbuluan një histori të abuzimit seksual ose fizik. Sipas një studimi të pacientëve obezë, duke marrë pjesë në një program të humbjes së peshës, 55% e tyre vuanin nga abuzimi seksual i fëmijëve. Njerëzit që përjetojnë dhunë në fëmijëri, përfshirë abuzimin fizik dhe seksual, ka të ngjarë të braktisin shkollën e mesme. Vajzat me 24% dhe djemtë me 26%. Së fundmi, midis 66-90% e grave në industrinë e seksit u abuzuan seksualisht kur ishin fëmijë.

Me pak fjalë, trauma në zhvillim është një vrasës i heshtur. Ne duhet t’i njohim simptomat tek fëmijët tanë, që ata të marrin ndihmën e nevojshme, ndërsa ka ende kohë për të shëruar plagët e tyre të thella.

Burimi / https://exploringyourmind.com/

/Revista Psikologji

Share With:
Translate »
172 Views