Pse një anëtar i familjes i shpëton Covid-it dhe pse mund të infektohemi edhe me vaksinë?

Ashtu si në muajt e parë të shpërthimit të pandemisë, ku një anëtar i familjes mund të përhapte infeksionin tek të tjerët, pa respektuar edhe masat si maska dhe distanca, edhe në situatën aktuale me qarkullimin e variantit Delta, po ndodh e njëjta. Megjithatë ka patur edhe rastë ‘anashkalimi’, kur një anëtar familje nuk infektohet edhe nëse ka qenë në të njëjtin ambient.

Si është e mundur kjo?

Në një intervistë, infektologu, doktor Hamdi Ramadani nga Kosova thotë se ne kemi mukozën tonë, glikoproteinat të cilat imitojnë receptorët e organizmit tonë dhe duke i mashtruar lidhen me virusin dhe më pas ne i dëbojmë.

“Mikroorganizmat e shumtë çdo ditë përpiqen të na sulmojnë dhe shpesh të na mposhtin. Ne kemi mukozën tonë, mukozën, glikoproteinat, ato imitojnë receptorët e organizmit tonë dhe duke i mashtruar lidhen me virusin dhe më pas ne i dëbojmë. Kur coronavirusi hyn në trup, ka disa mënyra me të cilat ne luftojmë kundër tij. Fillimisht, limfocitet B që vijnë nga palca e eshtrave mund të sulmojnë drejtpërdrejt virusin dhe të fillojnë të prodhojnë antitrupa. Kur virusi hyn në një qelizë, ne kemi një mekanizëm tjetër që vepron nëpërmjet makrofagëve ose qelizave dendritike që e gëlltisin, e copëtojnë dhe ua dorëzojnë atë limfociteve T. Ato luajnë një rol të madh, sekretojnë shumë molekula bioaktive që stimulojnë të gjithë sistemin imunitar. Qelizat citotoksike nuk kanë nevojë për shumë ndihmë, ato menjëherë e sulmojnë virusin dhe e shkatërrojnë atë”.

Por çfarë ndodh kur bie përsëri në kontakt me virusin? Sipas doktorit ky nuk është një infeksion sekondar, por një rast i një virusi “të kthyer”, që prek edhe persona të vaksinuar.

“Mendimi im, mes shumë shpjegimeve të tjera të mundshme, është se në përgjithësi, ky koronavirus imunizon popullatën, por përgjigjja imune tek individët nuk është shumë e fortë. Kur përgjigjja imune ngadalësohet, virusi, i cili mbetet në ndonjë rezervuar në trup, arrin të kthehet. Kur dikush bëhet zero pozitiv (pozitiv, pastaj më vonë negativ), supozimi është se ai ka fituar imunitet, kështu që virusi nuk duhet të rishfaqet tek ai. Por disa agjentë infektues ende mund të ekzistojnë në indet e trupit që nuk mbrohen nga sistemi mbrojtës i trupit, siç janë disa organe të tjera. Personat që janë shëruar nga coronavirusi kanë imunitet qelizor dhe janë të mbrojtur. Sipas disa studimeve, dhe ne e dimë këtë për SARS-CoV-2 nga viti 2003, por edhe për vite me radhë. Kjo do të çojë në një ndryshim në paradigmën e formimit të qëndrimeve të atyre që janë përgjegjës për mënyrën e trajtimit të njerëzve që janë shëruar nga coronavirusi dhe që janë vaksinuar.

Imuniteti i fortë qelizor ekziston edhe tek ata që janë shëruar nga coronavirusi edhe tek ata që janë vaksinuar. Imuniteti është një gjë shumë individuale, varet nga forca e gjithë organizmit, mosha, mënyra e jetesës, sëmundjet e mundshme, ilaçet që merr dikush, dieta dhe shumë faktorë të tjerë”.

Por pse një i vaksinuar mund të infektohet sërish?

Doktori shpjegon se imuniteti i fortë qelizor ekziston edhe tek ata që janë shëruar apo vaksinuar, pasi edhe imuniteti është një gjë shumë individuale.

“Imuniteti është një gjë shumë individuale, varet nga forca e gjithë organizmit, mosha, mënyra e jetesës, sëmundjet e mundshme, ilaçet që merr dikush, dieta dhe shumë faktorë të tjerë. Vaksinimi masiv është prioritet, por përveç vaksinimit masiv, është e nevojshme të mendohet edhe për kohëzgjatjen e imunitetit të arritur me vaksinim, si dhe për një grup të caktuar njerëzish të cilët për arsye të ndryshme, në radhë të parë shëndetësore, nuk kanë zhvilluar imunitet me vaksinim.

Mungesa e antitrupave pas vaksinimit nuk do të thotë domosdo që personi që ka marrë vaksinën nuk është i mbrojtur nga infeksioni. Në të njëjtën kohë, prania e antitrupave nuk do të thotë se mund të thuhet me siguri se një person i vaksinuar nuk mund të infektohet.

Ka njerëz që përgjigjen më herët, por edhe deri në disa javë më vonë në lidhje me momentin e përmendur. Antitrupat janë vetëm një komponent i imunitetit, mungesa e tyre nuk do të thotë domosdo mungesë e një përgjigje imune. Vaksina pritet të shkaktojë një përgjigje humorale (antitrupa) dhe një përgjigje qelizore në shumicën e individëve të vaksinuar”.

Doktori thekson se duhet vaksinim masiv.

“Vaksinimi masiv është prioritet, por përveç vaksinimit masiv, është e nevojshme të mendohet edhe për kohëzgjatjen e imunitetit të arritur me vaksinim, si dhe për një grup të caktuar njerëzish të cilët për arsye të ndryshme, në radhë të parë shëndetësore, nuk kanë zhvilluar imunitet me vaksinim”.

Share With:
Translate »
32 Views