Roli i vitaminës D gjatë shtatzënisë dhe gjidhënies, në kohë të pandemisë me Covid-19

Vitamina D është një shtesë e domosdoshme për gratë shtatzëna pasi ndihmon për të ndihmuar metabolizmin e kalciumit dhe fosforit, të cilat janë të nevojshme për rritjen e skeletit të fetusit.

Statusi i duhur i vitaminës D dhe kalciumit gjatë shtatëzanisë shoqërohet gjithashtu me uljen e rrezikut të pre-eklampsisë, peshës të ulët të lindjes, rritje të dobët pas lindjes të fëmijës, brishtësinë e kockave, një rritje të incidencës së sëmundjeve autoimune dhe diabetit gestacional shkruan The Conversation, transmeton Gazeta Shneta.

Mirëpo vitamina D gjithashtu ka një rol thelbësor në mbështetjen e sistemit imunitar – duke shkaktuar qelizat imune të prodhojnë antitrupa. Kështu që njerëzit që kanë mungesë të vitaminës D mund të jenë më të prirur ndaj infeksioneve.

Kjo sigurisht që është e rëndësishme gjatë pandemisë Covid-19, pasi hulumtimet kanë treguar që njerëzit që kanë vitaminë D nën-optimale mund të jenë më të ndjeshëm ndaj virusit.

Për shumë gra, shtatzënia është një kohë e rritjes së vetëdijes ushqyese dhe motivimit për të bërë atë që është e drejtë për veten dhe foshnjën e tyre.

Kështu që këtë dimër, nëse jeni shtatzënë ose jeni duke ushqyer me gji, sigurohuni që të merrni dozën e duhur të vitaminës D – si për ju ashtu edhe për fëmijën tuaj.

Share With:
Translate »87 Views