Rritja e ndërgjegjësimit rreth gjendjes spina bifida: Si të parandalohet ky defekt në shtatzëni

Spina bifida është defekti më i zakonshëm i lindjes i sistemit nervor qendror dhe i dyti më i zakonshëm nga të gjitha defektet strukturore të lindjes.

Çfarë është spina bifida?

Spina bifida është një gjendje që ndodh gjatë zhvillimit shumë të hershëm duke prekur tubin nervor, i cili do të krijojë palcën kurrizore dhe trurin. Mund të diagnostikohet gjatë shtatzënisë ose pas lindjes së foshnjës, shkruan MedicalxPress transmeton Gazeta Shneta.

Në mënyrë tipike, tubi nervor mbyllet në ditën e 28-të pas konceptimit të shtatzënisë.

Tek foshnjat me spina bifida, një pjesë e tubit nervor nuk mbyllet siç duhet, duke rezultuar në një palcë kurrizore të keqformuar dhe probleme në kockat e shtyllës kurrizore.

Tubi nervor i ekspozuar ndaj lëngut amniotik rezulton në mosfunksionim të fshikëzës dhe zorrëve dhe në probleme ortopedike që kufizojnë aftësinë e fëmijës për të ecur. Këto simptoma shoqëruese kufizojnë rëndë cilësinë e jetës për fëmijën me spina bifida.

Çfarë e shkakton spina bifida?

Mendimi aktual është se spina bifida lind nga ndërveprimet komplekse midis faktorëve gjenomikë dhe mjedisorë, duke përfshirë diabetin e nënës, hiperterminë, medikamentet kundër konvulsioneve, obezitetin dhe një sërë ekspozimesh të ndryshme mjedisore dhe profesionale ndaj toksinave.

Nuk është identifikuar asnjë gjen ose gjen i vetëm që shkakton defekte të izoluara të tubit nervor.

A mund të parandalohet spina bifida?

Plotësimi i acidit folik konsiderohet si një nga përparimet më të rëndësishme të shëndetit publik në vitet e fundit.

Duke siguruar fortifikimin e detyrueshëm të acidit folik, siç bëjnë tani 87 vende, përfshirë SHBA-në që nga viti 1998, ne mund të parandalojmë shumicën dërrmuese të rasteve të defekteve të tubit nervor.

Por në rreth 30% të rasteve, acidi folik nuk mbron. Meqenëse përpjekjet parandaluese nuk arrijnë dëshirën tonë për të parandaluar të gjitha defektet e parandalueshme të lindjes, ne duhet të konsiderojmë qasje të reja për menaxhimin e shtatzënive për të zvogëluar numrin e foshnjave të prekura.

Share With:
Translate »
50 Views