Si manifestohet depresioni prenatal gjatë shtatzënisë, shenjat e para të gjendjes

Shtatzënia mund të jetë e vështirë, por kur ndjenjat e trishtimit ose stresit bëhen intensive dhe të vazhdueshme, është koha për të vepruar. Ja çfarë duhet të dini për depresionin prenatal.

Shtatzënia është ndërtuar për të qenë një periudhë e çmuar në jetën e një gruaje, dhe për shumë nëna të ardhshme, nëntë muajt para lindjes janë me të vërtetë një periudhë e gëzueshme, emocionuese.

“Si kulturë, ne i bëjmë shumë presion grave që të jenë të lumtura për shtatzëninë, por për shumë gra kjo është një kohë stresi i jashtëzakonshëm dhe është normale të kalojnë diçka si një periudhë pikëllimi ndërsa përgatiten për rolin e ri si nënë,”, thotë Erin Spahr, psikoterapiste në në Qendrën Mjekësore Johns Hopkins Bayview.

Pra, si mund ta dalloni nëse jeni duke u përballur me depresionin prenatal – apo thjesht po kaloni një ditë të keqe të sëmundjes së mëngjesit?

Çfarë është depresioni prenatal?

Depresioni prenatal është një çrregullim humori që prek 10 deri në 25 për qind të grave në pritje të fëmijës dhe hulumtimet tregojnë se mund të bëhet edhe më i përhapur, shkruan The Bump.

Luhatjet e hormoneve gjatë shtatzënisë mund të çojnë në luhatje të humorit, sigurisht, por depresioni prenatal është më shumë se ndjenja kalimtare trishtimi apo stresi.

Në vend të kësaj, këto emocione janë të vazhdueshme, intensive dhe madje dobësuese, përcjell Gazeta Shneta.

Depresioni prenatal gjithashtu mund të vendosë nënat e reja për komplikime të ardhshme të shëndetit mendor.

“Gratë që vuajnë nga depresioni gjatë shtatzënisë mund të vazhdojnë dhe pas lindjes, ato duhet të monitorohen nga afër,” thotë Dr. Amanda Itzkoff.

Çfarë e shkakton depresionin gjatë shtatzënisë?

Faktorët e rrezikut për depresion gjatë shtatzënisë përfshijnë: ankthin, ballafaqimi me stresin e jetës, të kesh një histori të mëparshme depresioni ose të kesh një predispozitë gjenetike ndaj depresionit ose ankthit.

Në anën tjetër, disa faktorë të tjerë që mund të shkaktojnë depresionin gjatë shtatzënisë janë:

– Të mbeteni shtatzënë në mënyrë të papritur.

– Nuk keni një sistem të mbështetjes sociale për të ecur para.

– Përjetimi i dhunës nga partneri.

Shenjat e depresionit gjatë shtatzënisë

Kolegji Amerikan i Obstetërve dhe Gjinekologëve (ACOG), rekomandon që gratë të kontrollohen për depresion dhe ankth të paktën një herë gjatë shtatzënisë.

Por edhe me një shqyrtim, identifikimi i depresionit prenatal mund të jetë i vështirë sepse simptomat mund të duken si simptoma tipike të shtatzënisë, thotë psikoterapiste Spahr.

Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të merrni seriozisht çdo gjë që ndihet si shqetësuese.

Ndërsa simptomat e depresionit gjatë shtatzënisë ndryshojnë nga një grua në tjetrën, ato mund të përfshijnë:

– Duke fjetur shumë ose jo mjaftueshëm;

– Ndjeheni të trishtuar ose të mpirë emocionalisht;

– Duke qarë shpesh;

– Keni probleme me përqendrimin, kujtimin e gjërave ose marrjen e vendimeve.

– Tërheqja nga miqtë dhe familja.

– Përjetimi i luhatjeve ekstreme të humorit.

– Të jeni tepër të shqetësuar për fëmijën tuaj.

– Përjetoni vetëbesim të ulët ose vini në dyshim përshtatshmërinë tuaj si prind.

– Pirja e duhanit, pirja e alkoolit ose përdorimi i drogave të paligjshme.

Share With:
Translate »
15 Views