Si mund ta mësoni fëmijën të vlerësojë dhuratat, shprehia e mirënjohjes dhe respektit

Mund të jetë e turpshme nëse fëmija juaj reagon ndaj një dhurate me një ngritje supesh, ose më keq, e hedh mënjanë. Por përpiquni të mbani mend se fëmija juaj nuk po tregohet qëllimisht i pasjellshëm.

Në moshën tre ose katër vjeç, fëmija juaj është ende shumë i vogël për të qenë në gjendje të kontrollojë impulset e tyre dhe të mendojë për ndjenjat e njerëzve të tjerë, shkruan Baby Center transmeton Gazeta Shneta.

Megjithatë, ai po mëson gjatë gjithë kohës. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme ta inkurajoni atë të jetë i vëmendshëm, dhe më e rëndësishmja, ta njoftoni kur të ketë të drejtë.

Ju mund t’i tregoni fëmijës tuaj parashkollor se si të marrë një dhuratë duke thënë gjithmonë një “faleminderit” entuziaste!

Festat dhe rastet e veçanta si ditëlindjet dhe Krishtlindjet janë ideale për ta mësuar fëmijën tuaj parashkollor të pranojë dhuratat me hijeshi.

Flisni me ta paraprakisht se si do të dëshironit të sillet kur t’i jepet një dhuratë. Ju madje mund të luani me role situatën në mënyrë që ai të praktikojë të thotë “faleminderit”.

Kur fëmija juaj të hapë dhuratat e tij, ndihmojeni atë të bëjë një listë se nga kush ka ardhur çdo dhuratë.

Shpjegoni se njerëzit që i bëjnë dhurata po përpiqen të jenë të sjellshëm. Nëse dëshironi, mund ta ndihmoni që të dërgojë shënime të thjeshta falënderimi për miqtë dhe të afërmit e tij.

Nëse fëmija juaj parashkollor duket mosmirënjohës, përpiquni të mos bëni bujë të madhe. Bërja e kësaj mund t’i mësojë atij se të qenit i pasjellshëm është një mënyrë e mirë për të tërhequr vëmendjen tuaj. Thjesht merre atë në njërën anë dhe korrigjoje butësisht.

Sigurohuni që ta lavdëroni atë kur ai është i vëmendshëm. Nëse merr një dhuratë nga një i afërm dhe thotë një “faleminderit” të sjellshëm, tregojini atyre se sa shumë ju pëlqeu sjellja dhe sa të rritur duken.

Është e natyrshme të dëshironi të gëzoni fëmijën tuaj duke i dhënë shumë dhurata.

Por rreziku është se ata do të fillojnë t’i marrin dhuratat si të mirëqena.

Mos harroni se gjëja e tyre e preferuar është të kalojnë kohë me juve. Pra, kurseni dhuratat për ditëlindje dhe raste të tjera të veçanta.

Share With:
Translate »
32 Views