Si mund të fshehin dhëmbët e foshnjës të dhëna për hiperaktivitetin dhe autizmin?

Shkaqet e problemeve neuro-zhvillimore të tilla si ADHD dhe çrregullimi i spektrit autik gjithmonë i kanë hutuar studiuesit dhe në përgjithësi janë keqkuptuar.

Por hulumtimet e reja nga Spitali Mount Sinai në New York City mund të na afrojnë zgjidhjen e këtij problemi. Sipas një studimi të publikuar në Translational Psychiatry në Shtator të këtij viti, nën dhëmbët e bebeve janë identifikuar të dhënat elementare unike për probleme të tilla si ADHD dhe çrregullimi i spektrit autik, gjë që mund të nënkuptojë që rregullimi metabolik i lëndëve ushqyese dhe toksinave luan një rol në shkakun e këtyre sëmundjeve.

Sipas raportit, studiuesit përdorën dhëmbët e fëmijëve për të rivendosur ekspozimet prenatale dhe të jetës së hershme ndaj lëndëve ushqyese dhe elementëve toksikë tek fëmijët me ADHD dhe fëmijët me autizëm.

Ky studim ekzaminoi dhëmbët e 74 fëmijëve të regjistruar në Roots of Autism and ADHD Twin Study, i cili përfshinte binjakë me dhe pa autizëm dhe ADHD. Studiuesit e krahasuan metabolizmin elementar tek fëmijët neurotipikë me ata me ADHD ose autizem.

Të dhënat metabolike kryesore për hulumtimet në të ardhmen

U zbulua se të dyja problemet kishin të dhëna unike metabolike që mund të jenë kombinimi i çrregullimit në rrugët metabolike që përfshijnë elemente thelbësore dhe toksike.

“Epidemiologët e mjedisit zakonisht studiojnë ekspozimin ndaj elementeve thelbësore dhe toksike duke ekzaminuar se sa prej një elementi të caktuar është i ekspozuar një fëmijë, por puna jonë tregon se mënyra se si një fëmijë metabolizon ekspozimet mjedisore është thelbësore për zhvillimin e shëndetshëm neurologjik”, tha një prej studiuesve.

“Zbulimi që çrregullimi i spektrit të autizmit, çrregullimi i deficitit të vëmendjes / hiperaktivitetit dhe paraqitja e kombinuar e autizmit dhe ADHD kanë të dhëna unike metabolike mund të ndihmojë në studimet e ardhshme për shkaktarët e çrregullimeve të përmendura më sipër. Këto të dhëna janë një ndihmë për të përcaktuar shkaqet e implikuara për sëmundje të ndryshme, të cilat nga ana tjetër mund të ndihmojnë për të gjetur strategjitë mbi trajtimin dhe parandalimin”.

Ende nuk ka një mjet diagnostikues

Ndërsa ky zbulim ka dhënë shumë informacione për hulumtime në të ardhmen, ai ende nuk duhet të merret si një mjet diagnostikues për ADHD dhe autizmin. Thjesht mund të ketë ndikim për mënyrën se si këto probleme të zbulohen herët në jetën e një fëmije.

Share With:
Translate »
52 Views