Si ndikon sifilizi tek gratë shtatzëna?

Një nënë shtatzënë e infektuar mund ta transmetojë infeksionin tek fëmija i saj përmes placentës ose ekspozimit ndaj një plage gjatë lindjes vaginale. Ky njihet si sifilizi kongjenital.

Sifilizi kongjenital mund ta vendosë një fëmijë në rrezik për shurdhim, verbëri, anemi, verdhëz dhe një sërë çështjesh të tjera shëndetësore. Lajmi i mirë është se testimi i hershëm për sifiliz mund të ndihmojë në parandalimin e këtyre komplikimeve në rrugë, shkruan Baby Center përcjell Gazeta Shneta.

Sifilizi është një infeksion seksualisht i transmetueshëm (IST) që shkaktohet nga bakteri Treponema pallidum.

Mënyra më e zakonshme për të marrë sifilizin është nëpërmjet marrëdhënieve vaginale, anale ose orale, por është gjithashtu e mundur ta merrni atë duke puthur dikë që mund të jetë i infektuar ose duke ekspozuar një zonë të lëkurës ndaj një plage me sifiliz.

Nëse nuk trajtohet, sifilizi mund të ketë pasoja shumë të rënda afatgjata. Për fat të mirë, nëse kapet në kohë, mund të trajtohet me antibiotikë, veçanërisht me penicilinë.

Infeksioni thuajse u eliminua në vitin 1957, por numri i rasteve të sifilizit dhe sifilizit kongjenital janë rritur vitet e fundit.

Në vitin 2019, pati 129,813 raste të reja të sifilizit – që është 91,845 raste më shumë se ato me HIV në vitin 2018.

Ndërsa shkalla e infeksionit është më e lartë tek burrat sesa tek gratë, normat u rritën me 30 për qind midis periudhës 2018 dhe 2019 dhe 178,6 për qind nga 2015 në 2019, sipas Qendrave Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).

Normat janë dukshëm më të larta në komunitetet me nivele të larta varfërie, nivele të ulëta arsimimi dhe akses joadekuat në kujdesin shëndetësor.

Kur një grua shtatzënë ka sifiliz, ajo mund t’ia transmetojë sëmundjen foshnjës së saj nëpërmjet placentës, ose nëse fëmija bie në kontakt me plagën gjatë një lindjeje vaginale.

Sifilizi përparon në disa faza duke filluar nga ajo primare, sekondare, latente, terciare dhe neurosifilizi dhe sifilizi okular.

Simptomat e sifilizit ndryshojnë nga një fazë në tjetrën. Në fakt, ju mund të mos vini re simptoma për vite me rradhë.

A do të ndikojë pasja e sifilizit në shtatzëni apo fëmijën tim?

Sifilizi mund të kalojë nga qarkullimi i gjakut nëpër placentë dhe të infektojë fëmijën tuaj në çdo kohë gjatë shtatzënisë. Ky quhet sifilis kongjenital.

Mes tjerash, sifilizi në shtatzëni mund t’ju vërë në rrezik për abort, lindje të parakohshme, kufizim të rritjes së fetusit (peshë e ulët në lindje) dhe probleme me placentën dhe kordonin e kërthizës. Për shembull, infeksioni mund të bëjë që placenta juaj të rritet shumë dhe kordoni i kërthizës të fryhet.

Ndërsa shumica e foshnjave që infektohen para lindjes mund të mos kenë simptoma fillimisht, ato mund të shfaqin simptoma disa javë ose muaj pas lindjes. Disa nga këto simptoma përfshijnë:

Ethe, pamundësia për të shtuar peshë, plasaritja e lëkurës në gojë, organet gjenitale dhe anusit, skuqje në pëllëmbët dhe shputat.

Fëmijët e vegjël me sifiliz kongjenital, mund të mos përjetojnë simptoma derisa të jenë dy deri në pesë vjeç. Disa nga simptomat përfshijnë dhëmbë jonormalë, dhimbje kockash, verbëri, shurdhim dhe deformim të hundës.

Share With:
Translate »
34 Views