Si të rrisni fëmijë të pavarur

Prindërimi është i vështirë pavarësisht se si mundoheni ta menaxhoni atë. Ju jeni përgjegjës për rritjen, formësimin dhe disiplinimin e një njeriu të vogël.

Dëshironi që fëmija juaj të jetë i shëndetshëm, i sigurt dhe i suksesshëm – kështu që nuk është çudi që mund ta gjeni veten duke ndihmuar shumë ose duke ndërhyrë së tepërmi për ta ndihmuar në çdo kohë që diçka shkon keq.

Por, ai kujdes i pandërprerë mund të pengojë rritjen dhe zhvillimin e fëmijës suaj. Prindërit që kujdesen shumë, shpesh bëjnë më shumë dëm sesa përfitim në ndjekjen e përsosmërisë.

Pra, si mund ta identifikoni nëse jeni një prind shumë i kujdesshëm? Cilat janë pasojat e mundshme? Dhe, më e rëndësishmja, si mund ta ndaloni mbytjen e pavullnetshme tani sesa më vonë? Ja çfarë duhet të dini.

Çfarë janë prindërit që kujdesen shumë?

Prindërit shumë të kujdesshëm kërkojnë të strehojnë fëmijët e tyre nga dhimbjet fizike, mendore ose emocionale. Ata duan të sigurohen që fëmijët janë të suksesshëm, kështu që ata mund të  zbusin goditjet e jetës së përditshme.

Problemi është se ata shpesh kanë vizion tuneli në përpjekjen e tyre për të ndihmuar një fëmijë të arrijë qëllimet dhe të dominojnë në mënyrë rigoroze vendimmarrjen në emër të fëmijës së tyre, duke besuar se dinë se çfarë është më e mira.

Megjithatë, nuk është mungesa e ndjeshmërisë që e shtyn këtë mendje të vetme. Në fakt, është krejt e kundërta. Është e rëndësishme të mbani mend se prindërit që kujdesen shumë – si të gjithë prindërit – kanë qëllime të mira. Ata duan atë që është më e mira për fëmijën e tyre.

Kjo tendencë për t’u strehuar, mbrojtur dhe manipuluar mund të shfaqet në shumë mënyra. Këtu janë vetëm disa shembuj të prindërimit të tillë:

Prindi tepër i kujdesshëm

Një vogëlush që sapo mëson të ecë është i paqëndrueshëm në këmbë. Mund të jetë shqetësuese të shikoni të voglin tuaj duke u tundur nëpër një dysheme me pllaka, teksa parashikoni një rënie të mundshme. Është normale që ju të dëshironi të ndërhyni dhe të lehtësoheni.

Sidoqoftë, dekurajimi ose ndalimi i vazhdueshëm i fëmijës tuaj nga praktikimi i kësaj pune fillestare mund të pengojë përparimin e tyre. Për më tepër, kjo mund të bëjë që vogëlushi juaj të ndiejë ankth në rritje për aftësitë e tyre të lulëzimit – ose mungesën e tyre. Dhe kjo shkon përtej ecjes.

Share With:
Translate »125 Views