Sindroma post-abort: A ekziston një gjendje e tillë, si shpjegohen hipotezat rreth çështjes

Sindroma pas abortit është një diagnozë që disa persona argumentojnë se mund të rezultojë nga ndërprerja e shtatzënisë. Asnjë organizatë e madhe mjekësore nuk e njeh atë si një gjendje të vërtetë shëndetësore.

Është e zakonshme që gratë të ndjejnë një përzierje emocionesh pas një aborti ose ndërprerjes së shtatzënisë. Kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se ato kanë një sëmundje mendore, shkruan Medical News Today përcjell Gazeta Shneta.

Shoqata Amerikane e Psikiatrisë (APA), thotë se nuk ka asnjë provë që gratë që kryejnë abort zhvillojnë një gjendje të veçantë të shëndetit mendor. Në fakt, një numër në rritje i kërkimeve tregojnë se për shumicën e grave, ndërprerja e shtatzënisë nuk është e dëmshme për shëndetin mendor.

Përkundër kësaj, grupet me motivime politike ose fetare ndonjëherë përdorin konceptin e sindromës pas abortit, për të penguar gratë nga kryerja e procedurës.

Çfarë është sindroma pas abortit?

Sindroma pas abortit, përshkruan një grup simptomash që disa persona besojnë se zhvillohen për shkak të ndërprerjes së shtatzënisë.

Njerëzit që e mbështesin këtë ide besojnë se abortet janë në mënyrë unike të dëmshme për shëndetin mendor dhe mund të shkaktojnë një çrregullim specifik të shëndetit mendor, si depresioni, me simptoma që përfshijnë fajin, turpin dhe urrejtjen për veten.

Disa burime përshkruajnë gjithashtu sindromën e stresit pas abortit (PASS), për të cilën ata pretendojnë se ka simptoma të ngjashme me çrregullimin e stresit post-traumatik (PTSD).

Ndërsa disa gra përjetojnë emocione të vështira pas një aborti, nuk ka asnjë provë për të mbështetur ekzistencën e sindromës së stresit pas abortit.

Organizatat e mëdha mjekësore nuk i njohin këto terma si kushte reale mjekësore për arsyet e mëposhtme:

Simptomat e gjera: Simptomat e propozuara nga mbështetësit e sindromës pas abortit janë të gjera dhe mund të shfaqen për shumë arsye.

Thjeshtimi i tepërt: Shumica e kushteve të shëndetit mendor janë komplekse dhe nuk ndodhin.

Patologjizimi: Patologjizimi përfshin kthimin e emocioneve dhe sjelljeve tipike në shenja të një sëmundjeje.

Për shembull, disa gra mund të ndihen përkohësisht të trishtuara pas një aborti, duke menduar se çfarë mund të kishte ndodhur nëse do të kishin marrë një vendim tjetër. Kjo nuk tregon domosdoshmërisht se ato nuk janë mirë.

Paragjykimi politik: Koncepti i sindromës pas abortit mund t’i pengojë gratë të kryejnë procedurën. Për këtë arsye, shfaqet në internet me agjenda politike apo fetare.

Grupet që duan t’i ndalojnë gratë të bëjnë abort përdorin idenë e sindromës pas abortit në përpjekje për t’i bindur që të mos e ndërpresin shtatzëninë.

Mungesa e provave: Nuk ka asnjë provë që simptomat e propozuara të sindromës pas abortit shfaqen në një numër të konsiderueshëm në mesin e grave pas një ndërprerjeje. Gjithashtu nuk ka asnjë provë që aborti rrit rrezikun e ndonjë gjendjeje të shëndetit mendor.

Share With:
Translate »
39 Views