Studimet tregojnë se nënat nevrike rrisin vajza të suksesshme, shkenca e tregon pse

Është e vërtetë se udhëzimet për rritjen e një fëmije të suksesshëm nuk ekzistojnë. Megjithatë, Ericka G. Rascon Ramirez, një profesoresh në Universitetin e Essex, ka kryer një studim ku ka treguar se nënat kërkuese arrijnë të rrisin vërtet vajza të suksesshme. Prandaj vajzat e suksesshme kanë nëna shumë të vështira. Bright Side i ka studiuar këto teori dhe na tregon avantazhet e të pasurit një nënë “nevrike”. Ndonjëherë adoleshentët ndihen të zemëruar me nënat e tyre duke u ankuar që nuk i lënë të dalin me miqtë, duke i detyruar të bëjnë punët e shtëpisë ndonjëherë.

Ata madje ndihen xheloz për shokët të cilën e sytë e tyre duken të lumtur. Mirëpo, bëhuni gati për t’i kërkuar falje mamasë suaj, pasi ajo ka të drejtë. Nga disa hulumtime të kryera me 15 mijë nxënës nga mosha 13-14 vjeç, u arrit në përfundimin se nënat kërkuese dhe të rrepta rrisin fëmijë më kërkues se ato që nuk janë aq kërkuese me fëmijët e tyre. Kjo madje cilësohet mënyra më e shkurtër për sukses: një prind kërkues është zgjidhja.

Ky studim nuk u përqëndrua në nënat që i mbyllin vajzat e tyre në shtëpi, kontrollojnë çdo lëvizje të tyre, ndalojnë gjithçka ose përdorin abuzime fizike ose mendore për të kontrolluar fëmijët e tyre. Një “nënë e padurueshme” është vetëm një nënë që vazhdimisht jep udhëzime për vendimarrjen e ardhshme, paralajmëron për shtatzëninë dhe martesën e parakohshme, jep detyra dhe kërkon ndihmë me punët e shtëpisë; kontrollon kohën e fëmijëve të tyre dhe ka shpresa të mëdha për të ardhmen e fëmijëve të tyre. Në përgjithësi, këto nëna bëjnë gjithçka që shumica e adoleshentëve urrejnë.

Profesori shpjegoi se nënat e rrepta kërkojnë shumë për procesin arsimor të fëmijëve të tyre, ato këmbëngulin në marrjen e notave më të larta dhe vendosin pritshmëri të mëdha. Rezulton se prindërimi kërkues gjithashtu ndikon në mundësinë e një shtatzënie të paplanifikuar dhe të hershme. Vajzat e nënave kërkuese ishin 5% më pak të prirura për t’u bërë nënë në moshë të hershme. Pothuajse të gjithë fëmijët e nënave të rrepta marrin një arsimim të përsosur dhe një punë të mirë.

Share With:
Translate »
1722 Views