Studimi: Sindroma e vezores policistike PCOS prek edhe trurin, përveç mungesës së periodave!

Sindroma e vezores policistike, ka qenë prej kohësh e njohur për simptoma të tilla si mungesa e periodave ose qimet e tepërta të trupit. Tani, hulumtimi i ri ka zbuluar një tjetër efekt, mosfunksionim kognitiv më vonë në jetë. Raporti shkencor është një nga studimet e pakta për të hetuar funksionimin kognitiv dhe rezultatet e trurit tek ato gra në moshën e mesme, tha Pauline Maki, profesoreshë e Programit të Kërkimit të Shëndetit Mendor të Grave në Universitetin e Illinois Çikagos. Sindroma e vezores policistike i referohet simptomave që lidhen me një çekuilibër hormonal te femra. Sipas Institutit Kombëtar të Shëndetit shenjat treguese mund të përfshijnë ndryshimet e ciklit menstrual, ndryshimet e lëkurës si rritja e qimeve të fytyrës dhe trupit dhe puçrrat, rritjet jonormale në vezore dhe infertiliteti. Gjendja kronike prek rreth 8% deri në 13% të grave dhe vajzave të moshës riprodhuese në mbarë botën, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, por deri në 70% mund të përjetojnë PCOS ndërsa nuk janë diagnostikuar.

Studimi i ri përfshiu 907 pjesëmarrëse femra, nga mosha 18 deri në 30 vjeç në fillim të studimit, të cilat u ndoqën për 30 vjet. Pjesëmarrësit në studim përfunduan teste mbi kujtesën, aftësitë verbale, vëmendjen dhe shpejtësinë e përpunimit. Në testin e vëmendjes, 66 personat me PCOS shënuan mesatarisht rreth 11% më të ulët krahasuar me pjesëmarrësit pa këtë gjendje. Ata me këtë gjendje gjithashtu shënuan më pak në matjet e kujtesës dhe aftësive verbale.

“Ndërsa (PCOS) ka qenë i lidhur me sëmundjet metabolike si obeziteti dhe diabeti që mund të çojnë në probleme të zemrës, më pak dihet se si kjo gjendje ndikon në shëndetin e trurit”, tha Heather G. Huddleston, drejtoreshë e Universitetit të Kalifornisë.

“Rezultatet tona sugjerojnë se njerëzit me këtë gjendje kanë aftësi më të ulëta të kujtesës dhe të të menduarit dhe ndryshime delikate të trurit në moshën e mesme. Kjo mund të ndikojë një person në shumë nivele, duke përfshirë cilësinë e jetës, suksesin në karrierë dhe sigurinë financiare”, shtoi ajo.

Autorët zbuluan gjithashtu, nëpërmjet skanimeve të trurit se krahasuar me ata pa PCOS, 25 njerëz me këtë gjendje kishin lëndë të bardhë në gjendje më të dobët, e cila mund të jetë një tregues i plakjes së trurit. Lënda e bardhë përbëhet nga fibra nervore të bashkuara dhe ndihmon në koordinimin e komunikimit midis rajoneve të ndryshme të trurit. Gjetjet nxjerrin në pah dobësitë e mundshme njohëse te gratë me PCOS, megjithëse është e rëndësishme të dini se këto janë dobësi konjitive, jo dëmtime, tha Maki. Disa kufizime të studimit nënkuptojnë se gjetjet e tij duhet të interpretohen me kujdes, thanë ekspertët. Studimi tregoi një lidhje midis PCOS dhe rënies njohëse, por nuk provoi se gjendja shkakton rënie njohëse, thanë autorët. Së dyti, ajo që përbënte një diagnozë PCOS nuk ishte mendimi i mjekut, por nivelet e androgjenit dhe kujtimet e pjesëmarrësve për simptomat e tyre. Nivelet e larta të androgjenit janë një nga tiparet karakteristike të mjekëve PCOS që kërkojnë gjatë procesit të diagnostikimit.

“Në thelb, ajo që ne mund të shohim këtu është ajo që ndodh kur PCOS lihet pa trajtuar. Kjo është e rëndësishme që çdo lexues i shqetësuar ta ketë parasysh. Nëse ata po menaxhojnë simptomat e tyre të PCOS, ata tashmë po bëjnë shumë për të mbrojtur shëndetin e trurit të tyre në fund të fundit”, tha Mateja Perović, një studente doktorature në Universitetin e Torontos.

Por tani për tani, disa ekspertë kanë të paktën ide paraprake në lidhje me proceset e mundshme pas lidhjes midis PCOS dhe rënies njohëse. Megjithatë, mekanizmi prapa plakjes së përshpejtuar njohëse është se anomalitë metabolike, rezistenca ndaj insulinës, inflamacioni, toleranca e dëmtuar e glukozës prekin jo vetëm enët e gjakut dhe zemrën, por çdo organ përfshirë trurin, tha Katherine Sherif, një profesoreshë e mjekësisë. Gjenetika mund të luajë gjithashtu një rol në lidhjet midis PCOS dhe rënies njohëse, tha Ricardo Azziz, profesor i obstetrikës dhe gjinekologjisë në Universitetin e Alabama në Birmingham, i cili nuk ishte i përfshirë në hulumtim.

Share With:
Translate »
33 Views