Studimi: Të shikuarit TV me fëmijën mund të ndihmojë zhvillimin e tij njohës

Fëmijët e vegjël mund të marrin një nxitje zhvillimi duke parë TV me një të rritur. Një studim i ri thotë se shikimi i programeve të përshtatshme për moshën me një të rritur mund të jetë i dobishëm për zhvillimin e tyre njohës. Studimet kanë treguar se ekspozimi në televizion mund të jetë i dëmshëm për zhvillimin e gjuhës dhe funksionimin ekzekutiv, veçanërisht për foshnjat e vogla.

Por ky studim tregoi gjithashtu se koha para ekranit është më e dobishme për një fëmijë nëse një prind ose i rritur është i pranishëm, pasi ata mund të angazhohen me ta dhe të bëjnë pyetje. Ndërsa lloji i duhur i përmbajtjes mund të bëjë më shumë mirë sesa dëm, studimi paralajmëron se shikimi i televizorit nuk duhet të zëvendësojë aktivitete të tjera mësimore.

“Shikimi i televizorit me fëmijën tuaj dhe shtjellimi dhe komentimi i asaj që shikohet mund të ndihmojë në përmirësimin e të kuptuarit të përmbajtjes, duke përforcuar të mësuarit e tyre gjatë programeve edukative. Bashkëshikimi mund të kontribuojë gjithashtu në zhvillimin e aftësive të tyre të bisedës dhe u ofron fëmijëve një model për sjelljen e duhur të shikimit të televizionit.”, tha Dr Eszter Somogyi.

Share With:
Translate »
24 Views