Votimi i abortit në Kansas, fitore e madhe për grupet pro-zgjedhjes

Shteti konservator amerikan i Kansasit ka vendosur në një referendum të mbrojë të drejtat e abortit – në një fitore të madhe për grupet pro-zgjedhjes. Votuesit në masë dërrmuese thanë se nuk dëshironin të ndryshonin kushtetutën e shtetit për të pohuar se nuk ka të drejtë për abort.

Ishte testi i parë elektoral i çështjes që kur Gjykata e Lartë e SHBA lejoi shtetet të ndalonin procedurën. Nëse votimi do të kishte shkuar në anën tjetër, ligjvënësit mund të kishin lëvizur për të kufizuar ose ndaluar më tej abortin në Kansas. Çështja e votimit në Kansas ishte pritur shumë që kur Gjykata e Lartë e SHBA-së dy muaj më parë përmbysi Roe v Wade, vendimin e vitit 1973 që legalizonte abortin në mbarë vendin.

Parashikimet sugjerojnë që banorët e Kansanëve votuan me më shumë se 60% për të mbështetur të drejtën kushtetuese të shtetit për gratë për të pasur akses në abortin. Për momentin është vetëm një projeksion dhe rezultati zyrtar do të konfirmohet brenda një jave. Kur Roe v Wade u përmbys, Presidenti Joe Biden tha se të drejtat e abortit do të ishin një çështje për votuesit.

Ajo që ka ndodhur në Kansas e ka kthyer atë teori në provë. Rezultati i referendumit po shihet si një rrëshqitje, në një shtet që ish-presidenti republikan Donald Trump fitoi me një diferencë bindëse vetëm dy vjet më parë. Për demokratët dhe grupet pro-zgjedhjes, kjo është një shenjë se amerikanët janë thellësisht të pakënaqur me përmbysjen e të drejtave të abortit – dhe e shohin vendimin e Gjykatës së Lartë si një hap me publikun. SHBA mban zgjedhjet afatmesme kombëtare më 8 nëntor, me demokratët që luftojnë për të mbajtur kontrollin e Kongresit. BBC

Share With:
Translate »
22 Views