Jaxon u diagnostikua me hepatoblastoma, një formë e kancerit të mëlçisë që godet rreth një në çdo 750,000 fëmijë. Jaxon, nga Cumbria e Britanisë, filloi menjëherë kimioterapinë ndërsa mjekët i thanë njëkohësisht se kishte nevojë për një transplant të mëlçisë. Testet më vonë treguan se kanceri ishte përhapur në mushkëri. Pas një periudhe rraskapitëse trajtimi dhe një operacioni për të hequr një pjesë të mëlçisë së tij, Jaxon tani nuk ka kancer të zbulueshëm.

Nëna e tij, Hayley Barnes, 33 vjeç, tha: “Kjo është e mahnitshme sepse mjekët na thanë se kurrë nuk do të shërohej”. “Ne po bëheshim gati për momentin që do të vdiste”.

Duke kujtuar sprovën, ajo pranoi se mendonte se Jaxon do t’i jepeshin steroide dhe do të dërgohej në shtëpi. Në vend të kësaj, ai u transferua në repartin e fëmijëve dhe u dërgua për një skanim me ultratinguj. “Ai u diagnostikua me kancer në të njëjtën ditë”, kujton ajo. “Mjeku dhe infermierja erdhën në dhomë dhe pyetën nëse mund të flisnim. Ata thanë se është kancer në mëlçi. Ne thjesht u ndjemë të mpirë në atë moment. Nuk është diçka që mendoni se do t’ju thuhet”

Hepatoblastoma, e cila formohet në indet e mëlçisë, shpesh trajtohet me kimioterapi fillimisht për të tkurrur tumorin dhe për të parandaluar përhapjen e tij. Më pas, kryhet operacioni. Shkaku i saktë i hepatoblastomës është i panjohur, por fëmijët janë në një rrezik më të lartë nëse kanë lindur para kohe, kanë hemihipertrofi – kur njëra anë e trupit rritet më shpejt se tjetra – ose kanë sindromën Beckwith-Wiedemann, e njohur si sindromi e rritjes së tepërt. Simptomat varen nga madhësia e tumorit dhe mund të përfshijnë një bark të fryrë, dhimbje barku, lëkurë verdhëz, ethe, dhe të vjella. Pas dy javësh në Spitalin Royal Victoria në Newcastle, Jaxon ndërmori 12 cikle kimioterapie gjatë nëntë muajve në vijim.

Megjithatë, familja e tij u shkatërrua kur një skanim më vonë zbuloi se kanceri u përhap në mushkëri. Në kërkim të trajtimeve alternative, konsulenti i Jaxon kontaktoi specialistë nga e gjithë bota. Vetëm atëherë mjekët amerikanë sugjeruan ICE – një trajtim kimioterapie që përdoret zakonisht për trajtimin e limfomës. Studimet kanë treguar se është një trajtim efektiv për hepatoblastomë, me norma të mbijetesës pesë dhe dhjetë vjet deri në 60 përqind.

Fas
Feef
Ssd