Zhvillimi i bebes nga fekondimi deri në lindje

Tremujori i parë është nga  java e parë deri në javën e 12-të. Tremujori i dytë është midis javëve 13 dhe 26, dhe tremujori i tretë është nga java 27 deri në lindje.

Nëse jeni shtatzënë, barku juaj nuk e heq shtresën e saj të brendshme ashtu siç bën normalisht në fund të ciklit menstrual, kështu që periudhat tuaja përkohësisht ndalojnë. Kjo është për shkak se veza, e cila është lëshuar nga një nga vezoret, është fekonduar nga një spermë dhe ju jeni në javët e para të shtatzënisë.

Veza e fekonduar tashmë ka filluar të ndahet në tubat fallopiane. Ajo do të vazhdojë të zhvillohet dhe rritet në mitër dhe quhet embrion në këtë fazë.

Deri në javën e nëntë embrioni është zhvilluar dhe quhet fetus. Në këtë pikë shumica e organeve, duke përfshirë sistemin nervor dhe zemrën, formohen.

Deri në kohën që jeni shtatzënë 12 javë, fëmija juaj është afërsisht 6 centimetra. Në këtë fazë, qafa e fëmijës suaj është e ndarë dhe gjymtyrët janë të plota. Qepallat janë ende të ndërfutura dhe veshët janë duke u formuar.

Së pari mund të ndjeni lëvizjen e foshnjës në tremujorin e dytë të shtatzënisë. Lëvizjet bëhen shumë më të fuqishme dhe më të dukshme kur fëmija bëhet më i madh dhe më i fortë.

Mushkëritë e fëmijës suaj pjeken gjatë tremujorit të tretë. Fëmija bën lëvizje frymëmarrjeje, edhe pse mushkëritë nuk punojnë siç duhet deri në lindje.

Kontraktimet bëhen më të forta në tremujorin e tretë. Në fund të shtatzënisë fëmija ndryshon pozicionin në mënyrë që të jetë gati për lindje. Kreu i foshnjës nuk mund të angazhohet të shkojë në pozicionin në legen për lindje.

Share With:
Translate »
1352 Views