6 këshilla që fëmijë tuaj të mos zihen më

Nuk është e thjeshtë të qetësoni fëmijët kur bërtasin me njëri tjetrin ,ofendojnë dhe i gjuajnë njëri tjetrir. “Mjaft”- bërtisni ju, dhe duket sikur askush nuk ju dëgjon. Si mund ti bëni fëmijët të sillen mirë me njëri tjetrin?

BËHU MODEL
Ka një të vërtetë të hidhur kur bëheni prind: nuk fshihni dot gjë nga fëmijët. Mos e keni zakon të hani mbi lavaman? Cfarë po bën vajza/djali 12 vjec tani? Oh, pa shiko, dhe ai po ha mbi lavaman, i bërtet, e shan? Përdor sarkazëm gjatë tërë ditës?
Fëmijët kanë si model cfarë shohin.Ndoshta fëmija juaj ia mer lodrat të tjerëve, pickon, gjuan? Të gjithë fëmijët i zbulojnë këto sjellje.Por nëse fëmija juaj ka të njëjtat probleme si mësipër, bëj një hap pas e shiko më mirë shëmbullin që po u jep. Në fjalë të tjera, nëse dëshironi të nxisni dashamirësinë tek fëmija juaj, duhet të praktikoni mënyrën kur bëni moral.

KONTROLLO TONIN
Kur jeni pa humor, filloni të bërtisni? Kur argumentoni me bashkëshortin, e ngrini zërin? Ja një këshillë e thjeshtë: mbajeni tonin të respektueshëm. Pra flisni me ze të ulët. Është e vështirë për t’u mbajtur mend por fokusohuni tek kjo pikë për një javë a më shumë. Me kalimin e kohës, fëmijët tuaj, do t’a vënë re dhe do t’a kopjojnë këtë sjellje.

PRAKTIKO EDUKATËN
Bëje rregull se askush në shtëpi nuk mund të kërkojë gjë- pampers, një laps, darkë, cfarëdo- pa vendosur fjalën të lutëm në fund të kërkesës.” Ndrroje kanalin, të lutem”, ” Më jep pak kripën të lutëm”, “Mblidhini lodrat, ju lutem”. Është dicka automatike por bën një ndryshim. Dhe kurdo që dikush ju jep dicka, ose bën dicka për ju, thuajini faleminderit. Gjithmonë. Fëmijët do t’a ndjekin këtë mënyrë.

NXISNI NDJESHMËRINË
Tërhiqeni ” Të thashë” dhe nxitini ndjeshmërine fëmijëve kur bëjnë gabime, kur lëndojnë veten, ose gjatë pengesave të jetës. Në vënd që ti thoni” Ja kshu të ndodh kur nuk dëgjon dhe nxitohesh”, kujdesu për plagën, e thjesht thuaj ” Boo, sa do të të ketë dhembur”!
Demonstrojeni dashurinë menjëherë. Po është pikërisht dashuri kur i thoni fëmijëve të marrin cadrën me vete, e nuk dëgjojnë qaravitjet tuaja. Pra thojini” Të dua shumë”, të paktën njëherë në ditë. Nëse ju duket jo normale, atëhere ky është problem juaj. Fëmijët tuaj duhet të dëgjojnë që i doni. Cdo ditë, disa herë.

BËNI ROLIN
Dëshironi të dini si ju sheh fëmija juaj më i vogël? Luani rolin pak. Thuajini “Ti je mami, kurse bebi vogël jam unë( ose vajza ose djali). “Më pas uluni dhe shihni se si fëmija ju sheh”.

SHPËRBLEJENI MIRËSINË
Mirësinë e fëmijëve tuaj mund t’a shpërbleni. Kjo nuk do të thotë ti jepni “ryshfet” fëmijëve që të jenë të mirë me njëri tjetrin, por vijeni në dukje kur janë.Të vegjlit tuaj ndajne cdo gjë? Lavdërojini ato, dhe bëni një ekskursion sëbashku. Djali juaj adoleshent ofroi ta cojë motrën me makinë në supermarket? Falenderoje, dhe jepi ca para për naftë.
Mirësjellja është vendimtare. Merrni kohën e mjaftueshme që t’a nxisni atë në shtëpinë tuaj, dhe dije që je dukë bërë pjesën tëndë për të krijuar një botë më të ndjeshme.

Share With:
Translate »
1529 Views