A duhet të shqetesohemi? Raste të reja me linë e majmunëve në Izrael, Zvicër dhe Austri

Izraeli, Zvicra dhe Austria janë vendet më të fundit që kanë konfirmuar rastet e lisë së majmunit, duke e çuar numrin e përgjithshëm të shteteve që raportojnë shpërthime në 15.

Izraeli dhe Zvicra thanë se identifikuan një person të infektuar i cili kohët e fundit kishte udhëtuar jashtë vendit. Izraeli po heton raste të tjera të dyshuara.
Lija e majmunëve nuk ka tendencë të përhapet lehtësisht midis njerëzve dhe sëmundja zakonisht është e lehtë.

Virusi është më i zakonshëm në pjesët e largëta të Afrikës Qendrore dhe Perëndimore.
Më shumë se 80 raste janë konfirmuar në shpërthimin e fundit në Evropë, SHBA, Kanada dhe Australi.

Ky shpërthim i ka habitur shkencëtarët, por rreziku për publikun e gjerë thuhet të jetë i ulët. Shumica e njerëzve që kapin virusin shërohen brenda pak javësh, sipas Shërbimit Shëndetësor Kombëtar të Mbretërisë së Bashkuar.

Organizata Botërore e Shëndetësisë ka thënë se një numër rastesh të tjera të dyshuara janë duke u hetuar, pa përmendur vendet e përfshira si dhe paralajmëroi se ka të ngjarë të konfirmohen më shumë infeksione.
I pyetur për shpërthimin ndërsa përfundoi një vizitë në Korenë e Jugut, Presidenti i SHBA Joe Biden tha se nëse virusi do të përhapej më gjerësisht do të ishte “pasojë”, duke shtuar se “është diçka për të cilën të gjithë duhet të shqetësohen”.

Ai tha se SHBA po “punonte shumë” për përgjigjen e saj dhe çfarë vaksinash mund të përdornin.
Pasi shpërthimi u identifikua për herë të parë në Mbretërinë e Bashkuar, virusi filloi të zbulohej në të gjithë Evropën – me agjencitë e shëndetit publik në Spanjë, Portugali, Gjermani, Belgjikë, Francë, Holandë, Itali dhe Suedi të gjitha rastet që konfirmuan.

Agjencia e Sigurisë Shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar ka identifikuar 20 raste deri më tani por rreziku për popullatën e përgjithshme mbetet “jashtëzakonisht i ulët”, me rastet e deritanishme të gjetura kryesisht në disa zona urbane dhe midis burrave homoseksualë ose biseksualë.
Megjithëse nuk ka një vaksinë specifike për linë e majmunëve, disa vende kanë thënë se po grumbullojnë vaksina kundër lisë, të cilat janë rreth 85% efektive në parandalimin e infeksionit, sepse të dy viruset janë mjaft të ngjashëm.

Share With:
Translate »
120 Views