Baballarët gjithnjë e më të pranishëm me fëmijët e tyre, por shumë të stresuar

Në ditët e sotme babai po bëhet gjithnjë e më i pranishëm me fëmijët e tyre, por ata preken shumë shpejt nga stresi, gjë që mund të dëmtojë zhvillimin e fëmijëve.

Figura e babait ka ndryshuar shumë në dekadat e fundit, është kryesisht një modifikim për shkak të përpjekjes që kërkon këtë rol“, thotë Paola Vinciguerra, psikoterapiste dhe Presidenti i Shoqatës Evropiane të Sulmeve të Panikut.

 “Mund të thuhet se më para baballarët e kanë pasur më të vështirë – thekson eksperti – kanë qenë më pak komunikues, më pak të vëmendshëm dhe pjesëmarrës me qëllim përgatitjen e fëmijëve për jetën e vështirë që i priste, ndërsa në ditët sotme baballarët janë më mbrojtës dhe sakrifikues ndaj fëmijëve të tyre, ata shpenzojnë shumë kohë dhe energji për të garantuar mirëqenien e familjes”.

Sipas rezultateve të një studimi nga Universiteti Shtetëror i Michiganit, i botuar në Zhvillimin e Foshnjës dhe Fëmijës, “një baba i stresuar mund të dëmtojë zhvillimin e fëmijëve të tyre” – thotë Vinciguerra.

Në këtë studim, studiuesit analizuan sjelljen e baballarëve në 730 familje, përmes pyetësorëve të propozuar për të dy prindërit për të vlerësuar problemet e mundshme mendore, nivelin e stresit, marrëdhëniet me fëmijët.

“Është zbuluar se kur babai ishte i stresuar, pasojat ndiheshin gjithashtu në zhvillimin kognitiv dhe gjuhën e fëmijëve të tyre, veçanërisht nëse ishin shumë i vogël “.

Prandaj, “një ekspozim i lartë ndaj stresit mund të çojë në një gjendje shtrëngimi dhe dhimbje kronike, e cila rrjedhimisht ka një efekt negativ në sjelljen e mëvonshme të fëmijëve, gjë që ndikon jo vetëm në mirëqenien e tyre personale, por edhe në atë të të tjerëve” , thotë eksperti.

Në kuadër të kësaj, psikoterapisti ka listuar disa këshilla për të kryer më mirë rolin e babait:

– Gjeni kohë për veten tuaj: mos u zhytni në punë, sepse atëherë ju rrezikoni të ndiheni nën presion, lidhur me angazhimet familjare.

– Menaxhoni kohën në mënyrë funksionale: bëni një listë të prioriteteve tuaja dhe shpërndajini ato në mënyrë të ekuilibruar.

– Krijoni pak kohë për jetën në çift dhe mos u ndieni fajtor nëse duhet t’i lini fëmijët tuaj me gjyshërit ose të afërm të tjerë. Harmonia me partnerin gjithashtu ndikon në mirëqenien familjare.

– Përpiquni që marrëdhëniet shoqërore të mbahen të paprekura, sa më shumë që të jetë e mundur, pasi keni gjithashtu të drejtën për argëtim.

– Nëse ndiheni të lodhur ose nervozë, mos kini frikë të flisni për shqetësimin tuaj me njerëz të besuar.

Përgatiti:Brikela Daci / Burimi / http://www.ansa.it

Share With:
Translate »
692 Views