Bebet e lindura me kokë të “madhe” janë më të suksesshme në jetë

Foshnjat me koka të mëdha janë më të zgjuara dhe kanë më shumë gjasa të jenë më të suksesshme në jetë se të tjerët, thuhet në studim.

Hulumtimi i kryer nga Biobank UK e konstatoi ekzistimin e një lidhje të fortë në mes të inteligjencës dhe perimetrit të madh të kokës dhe vëllimit të trurit, transmeton koha.net.

Shoqata i përcolli gjysmë milionë britanikë për ta zbuluar lidhjen midis gjeneve të tyre, shëndetit të tyre fizik dhe mendor dhe suksesit në jetë.

Prova e fundit është zbulimi i parë i cili flet për një lidhje të tillë mes funksionit të trurit dhe ADN-së.

“Një marrëdhënie shumë e rëndësishme është vërejtur në mes të rezultateve të testeve kognitive dhe shumë profileve poligjenike në mesin e të cilave janë edhe vëllimi intracranial, perimetri i kokës së të porsalindurit dhe aftësitë kognitive në fëmijëri,” thuhet në studim.

Udhëheqësi i studimit prof. Ian Deary nga Universiteti i Edinburgut tha se variantet gjenetike gjithashtu janë të lidhura ngushtë me inteligjencën.

Shkencëtarët thonë se ky studim mund të shërbejë për të parashikuar se sa një fëmijë do të jetë i suksesshëm në jetë dhe nëse do të shkojë në universitet.

Share With:
Translate »
1178 Views