Franca bëhet vendi i parë në botë që përfshin abortin në kushtetutën e saj

Franca është vendi i parë që ka sanksionuar të drejtën e abortit në kushtetutën e saj, një vendim i mirëpritur për herë të parë nga grupet e të drejtave të grave si historik dhe i kritikuar ashpër nga grupet kundër abortit.

Deputetët dhe senatorët e mbështetën me shumicë dërrmuese masën, me 780 vota pro, në një votim të përbashkët të të dy dhomave të parlamentit.

Aktivistët e të drejtave të abortit të mbledhur në qendër të Parisit brohoritën dhe duartrokitën ndërsa Kulla Eiffel shkëlqente në sfond me mesazhin “MyBodyMyChoice” (Trupi im, zgjedhja ime).

Të drejtat e abortit pranohen më gjerësisht në Francë sesa në SHBA e shumë vende të tjera. Sondazhet tregojnë se rreth 80% e francezëve
mbështesin faktin që aborti është i ligjshëm.

“Ne po u dërgojmë një mesazh të gjitha grave: Trupi juaj ju përket juve dhe askush nuk mund të vendosë për ju,” u tha kryeministri Gabriel Attal ligjvënësve përpara votimit.

Gratë kanë pasur të drejtë ligjore për abort në Francë që nga një ligj i vitit 1974 – të cilin shumë e kritikuan ashpër në atë kohë.

Share With:
Translate »
26 Views