Gjashtë arsye pse baballarët e dashur rrisin fëmijë inteligjentë

Baballarët, veçanërisht ata të dashur, mund të kontribuojnë shumë në lumturinë e një fëmije.

Është shumë argëtuese të jetosh me një baba të dashur në një ambient që në pamje të parë mund të duket i vrazhdë, t’i qesh me zë të lartë dhe dëgjon nënën “e rreptë” duke bërtitur nga dhoma tjetër: “Kujdes, mos thyej asgjë!”

Besoni apo jo, një gjë e tillë e shkujdesur mund t’i bëjë fëmijët inteligjentë dhe lista nuk mbaron me kaq.

Bright Side, u tregon se sa e dobishme dhe e domosdoshme është dashuria atërore.

Fëmijët e baballarëve të kujdesshëm kanë IQ më të lartë

Sipas një studimi të kryer nga Erin Pougnet në Universitetin Concordia, baballarët japin një kontribut thelbësor në funksionimin kognitiv dhe të sjelljes së fëmijëve. Të dy vajzat dhe djemtë treguan performancë më të lartë të IQ-së dhe më pak probleme të brendshme. Për më tepër, vajzat që kishin baballarë të kujdesshëm shfaqën më pak çrregullime emocionale dhe të sjelljes në moshën para adoleshencës.

Vajzat e tyre janë më të zgjuara dhe më të sigurta

Etërit gjithashtu luajnë një rol të rëndësishëm në rrugën akademike të një gruaje të re. Baballarët e dashur i ndihmojnë vajzat të gjejnë punë më të paguara dhe madje të promovohen. Sipas një studimi, vajzat nën kujdesin e baballarëve inkurajues zënë punë që përgjithësisht merren nga burrat. Përveç kësaj, shumë atletë profesioniste femra i japin meritat baballarëve të tyre për mbështetjen e tyre gjatë gjithë rrugëtimit dhe zhvillimin e qëndrueshmërisë së tyre.

Djemtë qëndrojnë larg bandave

Baballarët kanë një  ndikim të konsiderueshëm në zhvillimin e identitetit dhe marrëdhëniet shoqërore të fëmijës. Fëmijët nga familjet pa baba kanë 3 herë më shumë gjasa të bëhen kriminelë deri në moshën 30 vjeç. Gjithashtu thuhet se shumica e anëtarëve të bandës vijnë nga familje pa baba.

Fëmijët e tyre kanë më pak gjasa të zhvillojnë varësi

Edhe pse nënat kujdesen më shumë për fëmijët sesa baballarët, disi djemtë dhe vajzat janë në një rrezik më të lartë të zhvillimit të varësisë nga substancat dhe kanë më shumë gjasa të zhvillojnë gjendje të avancuara të dehjes, veçanërisht djemtë. Është vlerësuar se shumica e pacientëve që vuajnë nga abuzimi me substancat vijnë nga shtëpitë pa baba.

Kanë inteligjencë emocionale më të lartë

Ajo banesa e çrregullt mes fëmijëve dhe baballarëve është në të vërtetë e dobishme. Dr. Anthony T. DeBenedet dhe Laërence J. Cohen besojnë se kjo rrit ndjeshëm besimin e fëmijëve. Shumë britma, të qeshura dhe klithma rrisin gjithashtu inteligjencën emocionale të fëmijëve. Duke u argëtuar shumë me baballarët e tyre, fëmijët mësojnë të empatizojnë dhe të kontrollojnë më mirë emocionet e tyre.

Fëmijët e tyre kanë vetëbesim më të lartë

Baballarët me vetëbesim që ofrojnë kujdes të drejtpërdrejtë për fëmijët e tyre përmirësojnë mirëqenien e përgjithshme të fëmijëve. Ata fëmijë që kanë një marrëdhënie të ngrohtë me baballarët e tyre zakonisht bëhen të rritur të sigurt. Në këtë rast, baballarët luajnë rolin e një shoku që i udhëzon fëmijët e tij të vegjël në drejtimin e duhur dhe i ndihmon ata nëse është e nevojshme.

Share With:
Translate »
58 Views