Janë 4 raste kur duhet të bëni zemrën “gur” dhe t´i thoni “JO” fëmijës

Të bëhesh prind është një përgjegjësi e madhe po aq sa edhe e bukur. Çdo prind do që fëmija e tij të jetë i lumtur, të ketë gjithçka që ai dëshiron, por në disa raste duhet t’u thoni edhe “JO”. Kjo mund të jetë një pjesë e vështirë, por që në fakt është në të mirën e shëndetit dhe formimit të personalitetit të fëmijës tuaj. Por, cilat janë rastet kur duhet të kundërshtoni dhe të mos pranoni kërkesat e fëmijëve:

1.Duhet të jeni ”striktë” lidhur me orarin e gjumit dhe zgjimit të fëmijëve: Mund t’ju dhimbsen të zgjohen herët apo mund ta toleroni kur dëshiron të flejë vonë, por kjo nuk ndihmon në rritjen dhe shëndetin e tij. Gjumi i mirë dhe i mjaftueshëm i ndihmon fëmijët të rriten, të rigjenerojnë trupin dhe forcojnë imunitetin ndaj infeksioneve.

2.Mësojeni me rregullat e higjienës dhe mos pranoni asnjëherë që fëmija t’i shmangë ato: Mësojeni se ai duhet të lajë duart sa herë del nga banja dhe sa herë ulet për të ngrënë.

3.Shmangni sheqerin dhe ushqimet e këqija: Sigurisht që fëmija do të dojë të hajë një herë në kaq kohë këto ushqime, por jo të jenë baza e tij ushqimore. Mos u mërzisni kur të qajë, por mendoni më mirë që shëndeti dhe imuniteti i tij do të jenë të forta.

4.Mos i lejoni fëmijët të rrinë shumë gjatë përpara TV, kompjuterit apo telefonit: Kjo do të dëmtojë sytë e tij. Vendosni një orar të caktuar për to dhe mbajeni gjithmonë të njëjtë pa e ndryshuar. 

Share With:
Translate »
1224 Views