Ka mbi 550 fëmijë në mbarë botën, dhuruesi i spermës urdhërohet të ndalojë, rrezikon të gjobitet me 100 mijë €

    

Një holandez i cili dyshohet se ka lindur më shumë se 550 fëmijë në mbarë botën përmes dhurimeve të spermës është urdhëruar të ndalojë.

Burri i quajtur Jonathan, 41 vjeç, mund të gjobitet më shumë se 100,000 € (88,000 £) nëse përpiqet të dhurojë përsëri.

Atij iu ndalua të dhuronte në klinikat e fertilitetit në Holandë në vitin 2017 pasi u zbulua se ai kishte më shumë se 100 fëmijë.

Por në vend që të ndalonte ai vazhdoi të dhuronte spermë jashtë vendit dhe në internet.

Një gjykatë në Hagë i ka thënë atij që të sigurojë një listë të të gjitha klinikave që kishte përdorur dhe t’i urdhërojë ato të shkatërrojnë spermën e tij.

Burri thuhet se ka mashtruar qindra gra, shkruan BBC.

Udhëzimet klinike holandeze thonë se një dhurues nuk duhet të jetë baba me më shumë se 25 fëmijë në 12 familje.

Por gjykatësit thanë se burri kishte ndihmuar në prodhimin e 550 deri në 600 fëmijëve që kur filloi të dhuronte spermë në vitin 2007.

Ai u dërgua në gjykatë nga një fondacion që mbron të drejtat e fëmijëve të donatorëve dhe nga nëna e njërit prej fëmijëve që dyshohet se ka lindur nga sperma e tij.

“Çështja është se ky rrjet farefisnie me qindra gjysmë vëllezër dhe gjysmë motra është shumë i madh,” tha një zëdhënës i gjykatës, Gert-Mark Smelt.

Mbi 100 nga fëmijët kanë lindur në klinika holandeze dhe të tjerë privatisht, por ai gjithashtu dhuroi në një klinikë daneze, e cila dërgoi spermën e tij në adresa në vende të ndryshme.

Gjyqtarja Thera Hesselink tha se gjykata “e ndalon të pandehurin që të dhurojë spermën e tij prindërve të rinj të mundshëm pas nxjerrjes së këtij vendimi”.

Burri gjithashtu nuk lejohet të kontaktojë asnjë prind të mundshëm “me dëshirën që ai të ishte i gatshëm të dhuronte spermë… t’u reklamojë shërbimet e tij prindërve të ardhshëm ose t’i bashkohet ndonjë organizate që vendos kontakte midis prindërve të ardhshëm”, tha gjykatësi.

Dhuruesi “dezinformoi qëllimisht” prindërit e mundshëm për numrin e fëmijëve që ai kishte pasur tashmë në të kaluarën, tha gjykata e qarkut në Hagë.

“Të gjithë këta prindër janë përballur tani me faktin se fëmijët në familjen e tyre janë pjesë e një rrjeti të madh farefisnie, me qindra gjysmëvëllezër, të cilët ata nuk i kanë zgjedhur”, thuhet në deklaratë.

Gjykata tha se ishte “mjaft e besueshme” që kjo të ketë pasoja negative psikosociale për fëmijët.

Donatorëve të spermës u thuhet të kufizojnë numrin e herëve që ofrojnë shërbimet e tyre, për të reduktuar mundësinë që vëllezërit dhe motrat mund të formojnë pa e ditur një çift dhe të kenë fëmijë së bashku.

Holanda është goditur nga skandalet e fertilitetit në të kaluarën.

Në vitin 2019, një mjek holandez i fertilitetit i akuzuar për përdorimin e spermës së tij për inseminimin e pacientëve pa pëlqimin e tyre u konfirmua si baba i 49 fëmijëv

Share With:
Translate »
65 Views