Kriza më e rëndë e urisë në planet është në këtë vend

Batool Ali është gjashtë vjeç, dhe kurrë nuk do ta mendonit një fëmijë normal në gjendje të tillë me sytë e mëdhenj dhe të përhumbur.
Radhët e shumtë mbi barkun e saj të shtrirë, tregojnë gjendjen tejet të keqe.
Ajo peshon më pak se 16 kilogram dhe është një nga gjysmë milioni fëmijë në Jemen që vuajnë nga kequshqyerja e rëndë.
Në një spital tjetër, Ali Annhari ulet me bijën e tij Isra në prehër. Ajo vuan nga kolera.
“Natyrisht unë jam i frikësuar,” thotë Annhari, “tre nga fëmijët e mi janë me kolera. Fëmijët tuaj janë bota juaj. Unë kam 8 muaj pa pagë dhe kështu po luftojmë. Trajtimi është kaq i shtrenjtë”.
Jemeni është në krizë të një shpërthimi vicioz të kolerës dhe një urie të madhe duke krijuar një krizat më të këqija më të mëdha humanitare në planet.
CNN shkruan se historinë e Jemenit nuk do ta gjeni në faqet e para te buletineve të lajmeve rreth botës. Konflikti i dyanshëm dhe gjysmëvjeçar i Jemenit midis militantëve Houthi të mbështetur nga Irani dhe koalicionit arab të mbështetur nga Arabia Saudite që mbështesin ish-qeverinë e rrëzuar Hadi. Kjo luftë quhet shpesh “lufta e heshtur”, sepse merr pak vëmendje në media.
Ajo që vlen të theksohet është se kriza humanitare është e pakuptimtë dhe tërësisht artificiale.
Që nga fillimi i konfliktit, koalicioni arab ka imponuar një bllokadë ndaj vendit, duke lënë gati 80 për qind të Jemenit në fatin e ndihmave humanitare për nevojat e tyre themelore.
Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, tani ka 167,000 raste të prekur nga kolera në të gjithë vendin. Më shumë se 1.100 njerëz kanë vdekur tashmë dhe UNICEF thotë se numri i rasteve mund të katërfishohet në muajin e ardhshëm.
Por është uria që punëtorët ndihen të frikësuar do të jenë vrasësi më i madh. 17 milionë njerëz janë duke vuajtur nga pasiguria e madhe ushqimore në Jemen; Gati shtatë milionë kanë ushqime të pasigurta. Deri në fund të vitit, agjencitë e ndihmës parashikojnë që vendi do të jetë në uri të plotë.

Share With:
Translate »
912 Views