Kur është koha më e mirë për të bërë një test shtatzënie sipas studimeve të fundit

Nëse jeni duke përjetuar shenja të hershme të shtatzënisë si lodhje, gjoksi i lënduar, të përzierat ose një periudhë të munguar, pyetja më e duhur është kur mund të dini me siguri që jeni me të vërtetë shtatzënë.

Koha më e mirë për të bërë një test shtatzënie është pasi të keni humbur menstruacionin ose për ta thënë ndryshe, kur e dini se periudha juaj është vonuar, shkruan Very Well Family përcjell Gazeta Shneta.

Mund të jetë e vështirë të dihet saktësisht nëse keni periudha të parregullta, nëse nuk i përcaktoni ciklet tuaja, ose nuk po përpiqeni të konceptoni në mënyrë aktive drejt një shtatzënie.

Testet e shtatzënisë matin nivelet e hormonit human gonadotropin (hCG) në urinën ose gjakun tuaj.

Ky hormon lirohet nga trupi juaj kur një vezë e fekonduar ngjitet në murin e mitrës tuaj. Pasi të mbeteni shtatzënë, nivelet e hCG rriten ngadalë në fillim dhe pastaj shumë shpejt, duke u dyfishuar çdo dy ditë.

Por nëse bëni një test shtatzënie shumë herët (para se të keni humbur menstruacionin), trupi juaj mund të mos ketë akoma nivele të zbulueshme të hCG për një rezultat pozitiv.

Si i tillë, ju mund të rrezikoni të merrni një rezultat të rremë negativ dhe të bëni një test tjetër më vonë.

Ndërsa mund të provoni një test të hershëm të shtatzënisë, studimi sugjeron që shumica e testeve pa recetë nuk janë mjaft të ndjeshme për të zbuluar hCG në ditën e parë të periudhës tuaj të humbur.

Për më tepër, rreth 10 deri në 20 gra në raport me 100 raste nuk marrin një rezultat pozitiv të testit në ditën që ato besojnë se është menjëherë pas periudhës së tyre të humbur – edhe kur janë në të vërtetë shtatzënë, sipas Administrimit të Ushqimit dhe Barnave (FDA).

Andaj, për të shmangur një rezultat të rremë negativ ose pozitiv dhe një shirit të emocioneve që mund të pasojnë, prisni të provoni deri në dy ditë pas periudhës tuaj të humbur ose edhe më mirë, derisa të kalojë një javë e plotë. Deri atëherë, shanset për të marrë një rezultat të rremë negativ janë shumë të ulëta.

Nëse nuk keni ndjekur ciklet tuaja ose keni një periudhë të parregulltë, dijeni që nivelet e hCG zakonisht bëhen të dallueshme brenda dy javësh nga konceptimi.

Nëse bëni dy teste shtatzënie dhe të dyja janë negative, por përsëri besoni se mund të jeni shtatzënë, kontaktoni profesionistin tuaj të kujdesit shëndetësor në lidhje me rekomandimet e mëtejshme.

Share With:
Translate »
230 Views