Lindin 2 foshnjat e para të ngjizura duke përdorur një robot

Dy foshnjat e para të bëra me një robot që injekton spermë kanë lindur falë teknologjisë së fundit robotike.

Ekipi që qëndron pas startup-it spanjoll ndërtoi një robot injektues të spermës, i kontrolluar përmes një kontrolluesi PlayStation dhe e përdori me sukses atë për të fekonduar vezët e njeriut, duke rezultuar në lindjen e dy foshnjave të shëndetshme.

Duke përdorur pajisjen në Qendrën e Fertilitetit New Hope në Nju Jork, një student inxhinier nga Overture Life drejtoi një gjilpërë dhe kamerë të vogël, të mekanizuar të fekondimit in-vitro (IVF) për të depozituar qeliza të vetme sperme në vezët e njeriut.

Nëntë muaj më vonë dhe këtë pranverë lindën dy vajza si rezultat i këtij fekondimi robotik.

Eduard Alba, studenti inxhinier që mbante kontrolluesin, i tha MIT Technology Review se ai ndihej ‘i qetë’ gjatë procesit: “Në atë moment, mendova, “Është vetëm një eksperiment më shumë”.”

Overture Life beson se pajisja e saj është një hap fillestar drejt automatizimit të IVF-së dhe potencialisht duke e bërë procedurën më pak të kushtueshme dhe më të disponueshme.

Laboratorët e IVF-së aktualisht kushtojnë miliona për shkak të kërkimit të embriologëve të trajnuar për të trajtuar me kujdes spermën dhe vezët duke përdorur gjilpëra të zbrazëta ultra të holla nën një mikroskop.

Përafërsisht 500,000 foshnja lindin në vit në mbarë botën përmes IVF, por shumë njerëz që kanë nevojë për ndihmë për të mbetur shtatzënë nuk mund ta përballojnë atë ose nuk mund të kenë qasje në trajtim.

Share With:
Translate »
29 Views