Magnitudë 9,6- Tërmeti më shkatërrues i historisë botërore

22 maj 1960, bota përjetoi atë që njihet si lëkundja më vdekjeprurëse e njerëzimit, Tërmeti i Valdivisë ose siç ndryshe quhet, Tërmeti i Madh i Kilit.
Me një magnitudë 9.4–9.6 tërmeti shkatërrues ndodhi pasdite dhe zgjati plot 10 minuta duke shkaktuar një tsunami që preku Kilin jugor, Japoninë, Filipinet, Zelandën e Re lindore, Australinë juglindore e të tjerë.
Ende nuk dihet me siguri numri i jetëve të humbura; duke u përllogaritur kështu nga 1,00-7000. Përsa i përket dëmeve materiale, shifra shkon nga 400-800 milionë dollarë.

Share With:
Translate »
463 Views