Marrja e vitaminës D gjatë shtatzënisë mund të zvogëlojë rrezikun e autizmit, zbulojnë studimet

Hulumtimet kanë treguar se vitamina D ndihmon në parandalimin e osteoporozës tek të moshuarit, dhe gjithashtu mund të zvogëlojë rrezikun e diabetit dhe kancerit, ndër sëmundje të tjera kërcënuese për jetën.

Por deri më sot, e ashtuquajtura vitamina e “diellit” ka marrë shumë më pak theks të shëndetit publik sesa vitaminat C dhe E.

Tani, dy studime të fundit – njëri me bazë klinike, ndërsa tjetri pjesë e hulumtimeve paraklinike– sugjerojnë se suplementi i lënë pas dore prej kohësh mund të ndihmojë gjithashtu në zvogëlimin e kërcënimit të lindjes së një fëmije me autizëm, një çrregullim neuro-zhvillimor që prek 1 në 45 fëmijë, shkruan Studyfinds.org përcjell Gazeta Shneta.

Studimi i hulumtimeve klinike i realizuar tek njerëzit- i kryer së bashku nga Universiteti Queensland në Australi dhe Qendra Mjekësore Erasmus në Holandë – krahasoi nënat me fëmijë autikë me ato me pasardhës neurotipikë.

Studimi ekzaminoi afërsisht 4,200 mostra gjaku nga gratë shtatzëna dhe fëmijët e tyre, të cilët u monitoruan nga afër si pjesë e studimit afatgjatë “Generation R” në Roterdam, Holandë.

Nënat e fëmijëve autikë shfaqën një mungesë të konsiderueshme të vitaminës D, duke sugjeruar se të dy kushtet ishin disi të lidhura.

Një eksperiment pasues në Universitetin e Queensland nga prof. Darryl Eyles, i cili bashkëdrejtoi studimin njerëzor, testoi efektin e injeksioneve të vitaminës D te minjtë shtatzënë për të përcaktuar nëse pasardhësit e tyre kishin më pak gjasa të zhvillonin simptoma të autizmit.

“Studimi ynë përdori modelin më të pranuar të zhvillimit të autizmit, në të cilin minjtë e prekur sillen në mënyrë jonormale dhe shfaqin deficite në ndërveprimin social, mësimin bazë dhe sjelljet stereotipe”, tha profesor Eyles në një njoftim për shtyp.

“Kemi zbuluar se femrat shtatzëna të trajtuara me vitaminë D aktive në ekuivalentin e tremujorit të parë të shtatzënisë kanë lindur pasardhës që nuk i kanë zhvilluar këto deficite.”

Profesionistët mjekësorë nuk pajtohen me mençurinë e injektimit të dozave të larta të vitaminës D për nënat shtatzëna, sepse përbërja kimike e suplementeve ndryshon nga vitamina D që njerëzit zakonisht marrin nga rrezet e diellit.

Një mbidozë e suplementeve të vitaminës D, të cilat gjithashtu forcojnë densitetin e kockave, mund të dëmtojë skeletin e prekshëm të fetusit dhe të çojë në defekte të lindjes, thonë disa nga studiuesit.

Si rezultat, një trajtim i ri premtues për parandalimin e autizmit prenatal mund të jetë ende një rrugëdalje.

“Ajo që dimë është se vitamina D gjatë shtatzënisë është shumë e rëndësishme për zhvillimin e foshnjës”, tha eksperti i autizmit dhe zhvillimit të fëmijëve Andrew Whitehouse në një intervistë të veçantë.

Share With:
Translate »
27 Views